Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Taliansko z eurozóny nevystúpi, tvrdí nová vláda na nervóznu reakciu finančných trhov

Taliansko z eurozóny nevystúpi, tvrdí nová vláda na nervóznu reakciu finančných trhov

RÍM 11. júna (WebNoviny.sk) – Nová talianska vláda neuvažuje o vystúpení z eurozóny. Vyhlásil to minister hospodárstva Giovanni Tria. Nervóznu reakciu finančných trhov na sformovanie populistickej koalície označil za bežný vývoj sprevádzajúci politické zmeny.

„Pozícia vlády je úplne jasná a jednomyseľná. O žiadnom pláne na odchod z eurozóny sa nediskutuje,“ povedal Tria v rozhovore, ktorý zverejnil v nedeľu denník Corriere della Sera. Vláda je podľa neho naopak odhodlaná čeliť akémukoľvek konaniu, ktoré by spochybňovalo zotrvanie krajiny v menovej únii.

Profesor hospodárskej politiky Tria sa stal ministrom po tom, čo taliansky prezident odmietol vymenovať pôvodného nominanta vznikajúcej koalície, ktorý tvrdil, že krajina by mala mať záložný plán pre prípad opustenia spoločnej meny.

Odporúčame:
Nová talianska populistická vláda získala dôveru senátu, premiér Conte odsúdil zlyhanie Európy

Na vytvorení vlády sa dohodli populistické Hnutie piatich hviezd a protiimigrantská strana Liga, donedávna známa ako Liga Severu. Parlament vyslovil novému vládnemu kabinetu dôveru minulý týždeň.

Finančné trhy so znepokojením reagujú na volebné programy strán vládnej koalície, ktoré počítajú s radikálnym znižovaním daní, prudkým rastom verejných výdavkov a nákladnými sociálnymi opatreniami vrátane zníženia dôchodkového veku alebo garantovaného základného príjmu.

Viac k témam: eurozóna, Taliansko
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliansko z eurozóny nevystúpi, tvrdí nová vláda na nervóznu reakciu finančných trhov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *