Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Európska únia rokuje s USA o odvrátení ciel na oceľ a hliník, obavy z obchodnej vojny rastú

Európska únia rokuje s USA o odvrátení ciel na oceľ a hliník, obavy z obchodnej vojny rastú

PARÍŽ 31. mája (WebNoviny.sk) – Americké clá na dovoz európskej ocele a hliníka pravdepodobne nadobudnú v piatok účinnosť.

Americkí a európski predstavitelia sa vo štvrtok zišli na rokovaniach v Paríži, ale nádeje sú slabé a obavy z obchodnej vojny rastú. Podľa zdrojov, ktoré hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, by sa plány americkej administratívy mohli zmeniť, ak by obe strany boli schopné na poslednú chvíľu dosiahnuť dohodu.

„Nemyslím si, že môžeme dúfať, že sa vyhneme buď americkým clám alebo kvótam na oceľ a hliník“, povedala eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Hoci by USA súhlasili s tým, že sa vzdajú ciel, „očakávam, že chcú uvaliť nejaký druh obmedzenia na export EÚ“, dodala eurokomisárka. Americký minister obchodu Wilbur Ross pre denník Le Figaro povedal, že výsledok rokovaní oznámia vo štvrtok, pravdepodobne po zatvorení trhov.

Odporúčame:
Trump koná zavedením ciel podľa Číny v rozpore s dohodou, hrozí obchodná vojna

Americký prezident Donald Trump v marci ohlásil zavedenie 25-percentného cla na dovoz ocele a 10-percentného cla na import hliníka, pričom uviedol, že dôvodom je národná bezpečnosť USA. Európskej únii a ďalším spojencom Washington poskytol výnimku, ktorej platnosť sa skončí v piatok. EÚ pohrozila, že ak USA clá zavedú, Brusel prijme odvetné clá.

Viac k témam: clo, Donald Trump, Európska únia, hliník, oceľ, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia rokuje s USA o odvrátení ciel na oceľ a hliník, obavy z obchodnej vojny rastú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *