Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Nemecko poskytovalo podľa eurokomisárky veľkým odberateľom elektriny nelegálnu štátnu pomoc

Nemecko poskytovalo podľa eurokomisárky veľkým odberateľom elektriny nelegálnu štátnu pomoc

BRUSEL 28. mája (WebNoviny.sk) – Výnimka pre veľkých spotrebiteľov elektriny v Nemecku pri platení poplatkov operátorom elektrických sietí v rokoch 2012 – 2013 podľa Európskej komisie (EK) nebola v súlade s pravidlami Európskej únie pre štátnu pomoc.

EK dospela k záveru, že neexistoval dôvod, pre ktorý by veľkí spotrebitelia mali byť od poplatkov oslobodení úplne, a Nemecko od nich musí ušetrené peniaze vymôcť ako nelegálnu štátnu pomoc. EK o tom informovala v pondelok na svojej internetovej stránke.

Odporúčame:
Slovensko prispeje do rozpočtu Európskej únie budúci rok viac, príjmy zostanú násobne vyššie

V období rokov 2012 až 2013 nemeckí spotrebitelia elektriny, ktorí ročne odobrali viac ako 10 gigawatthodín elektriny a mali stabilný odber, boli úplne oslobodení od poplatkov pre prevádzkovateľov sietí. Po viacerých sťažnostiach zo strany spotrebiteľských združení a energetických firiem začala EK v marci 2013 hĺbkové prešetrovanie.

„Úplné oslobodenie veľkých spotrebiteľov od poplatkov je nespravodlivou výhodou a zvyšuje finančné zaťaženie iných spotrebiteľov elektriny,“ povedala v súvislosti s výsledkom prešetrovania eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Viac k témam: elektrina, Európska komisia (EK), Európska únia, Nemecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecko poskytovalo podľa eurokomisárky veľkým odberateľom elektriny nelegálnu štátnu pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *