Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Čína nechce obchodnú vojnu s USA, je však odhodlaná brániť svoje záujmy

Čína nechce obchodnú vojnu s USA, je však odhodlaná brániť svoje záujmy

HONGKONG 17. mája (WebNoviny.sk) – Čína si neželá eskaláciu obchodných sporov s USA, je ale odhodlaná brániť svoje záujmy. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca čínskeho ministerstva obchodu Gao Feng.

Trump chce clá na čínske dovozy

Zabrániť obchodnej vojne medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami sa snažia americký minister financií Steven Mnuchin a čínsky vicepremiér Liu He, ktorí rokujú vo štvrtok a v piatok vo Washingtone.

„Nechceme eskaláciu obchodných sporov medzi Čínou a USA … Sme ale samozrejme pripravení na všetky možnosti,“ povedal Gao.

Odporúčame:
Európa má obchodovať s Iránom a nekonať ako Trumpov „vazal“, tvrdí francúzsky minister financií

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa pohrozila, že na čínske dovozy zavedie clá vo výške až 150 mld. USD. Dôvodom je politika Číny, ktorá vyžaduje, aby americké firmy podnikajúce v krajine sprístupnili svoje technológie. Peking v reakcii na kroky Washingtonu oznámil, že je pripravený uvaliť clá na dovoz tovarov z USA v hodnote 50 mld. USD.

Zablokovaný prístup k technológiám USA

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu ďalej uviedol, že Peking od Washingtonu očakáva „konkrétne kroky“ v prípade čínskej spoločnosti ZTE, ktorej pre spor o porušovanie sankcií proti Severnej Kórei a Iránu USA na sedem rokov zablokovali prístup k americkým technológiám.

Firmu to prinútilo zastaviť svoje kľúčové aktivity, keďže stratila prístup ku komponentom na výrobu telekomunikačných zariadení a smartfónov. Tento týždeň však Trump prekvapujúco vyhlásil, že má záujem nájsť riešenie, ktoré spoločnosti umožní obnoviť riadnu prevádzku.

Viac k témam: Čína, clo, obchod, obchodná vojna, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína nechce obchodnú vojnu s USA, je však odhodlaná brániť svoje záujmy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *