Home / EKONOMIKA / Slováci prestávkovali päťkrát viac peňazí ako pred piatimi rokmi

Slováci prestávkovali päťkrát viac peňazí ako pred piatimi rokmi

Rozmach online hrania spôsobil, že v minulom roku na Slovensku ľudia stavili až 21,4 miliardy eur.

Túto správu priniesli médiá pred niekoľkým dňami. Táto suma vyzerá hrozivo – je vyššia ako príjmy do štátneho rozpočtu. Ide však o tie isté peniaze – kasína často vracajú naspäť stávky až vo výške 98 percent, stávkujúci ich však vkladajú do hry naspäť. V skutočnosti mali spoločnosti prevádzkujúce hazardné hry zisk asi 1,3 miliardy eur – čo je tiež veľmi vysoká suma. Sčasti za ňu môže inflácia, ale určite tento fenomén môžeme pripísať aj rozvoju online kasín.

Podľa tohto článku tak každý ekonomicky aktívny človek u nás prestávkoval ročne 464 eur. Článok podotýka, že investície bežného Slováka sú oveľa nižšie.

Pred piatimi rokmi prišlo na Slovensku k zlomu: Pellegriniho vládou bol prijatý zákon, ktorý umožnil samosprávam zakázať prevádzkovanie hazardu na svojom území. Zároveň však uvoľnil stavidlá online hraniu – internetové kasína odvtedy pribúdajú. Hranie paradoxne povzbudila aj pandémia, pretože v čase krízy sa hráči správajú iracionálne, a napríklad aj olympiáda v Paríži (športové stávky vyleteli nahor).

Hazardné hry zakázala alebo obmedzila na svojom území veľká časť najväčších slovenských miest. Okrem lokálnej bezpečnosti to ale veľký profit neprinieslo. Objem gamblingu neklesá, ale stúpa. Jeden efekt zákon mal – príjmy sa zo samospráv presunuli do štátneho rozpočtu. Mimochodom, stále je živý prípad vyrovnania sa so zákazom prevádzok cez pandémiu covidu – prevádzkovatelia kamenných kasín posielajú samosprávam predžalobné výzvy, pretože dane a poplatky museli platiť, ale príjmy mali pozastavené. Združenie miest a obcí Slovenska tieto výzvy odmieta. Prípady skončia zrejme na súde.

Medzi negatívne efekty patrí fakt, že stávkuje viac mladých ľudí a viac mladých má aj finančné problémy. Hazard síce nie je na Slovensku možné propagovať, a navádzať ľudí na hru môže byť trestné, ale reklamy na značky kasín sú legálne. Takže každý športový prenos je z 90 percent oblepený reklamou na spoločnosti prevádzkujúce hazard, pričom medzi nimi dominuje priamo štátna spoločnosť.

Ako hovorí titulok tohto článku: kým v roku 2019 Slováci prestávkovali necelých päť miliárd eur, minulý rok to bolo 21,4 miliardy eur. V množstve miest a obcí bežia petície za zrušenie kasín, ale tie kasína v telefóne sú podľa všetkého ľahšie dostupné ako tie kamenné. Pre hru nemusíte vstať z postele.

(r)

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenskí exportéri vítajú pridelenie portfólia obchodu a hospodárskej bezpečnosti Marošovi Šefčovičovi

Európska únia sa podľa exportérov nachádza v komplikovanom globálnom prostredí, pričom stráca svoju ekonomickú konkurencieschopnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *