Home / SVET / Obchodný cár Únie. Maroš Šefčovič vďaka vplyvnému ekonomickému postu dostal už aj prezývku

Obchodný cár Únie. Maroš Šefčovič vďaka vplyvnému ekonomickému postu dostal už aj prezývku

17.9.2024 (SITA.sk) – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok vymenovala Maroša Šefčoviča za svojho budúceho komisára pre obchod, čím sa Slovák a „styčná osoba“ pre vzťahy so Spojeným kráľovstvom dostal na mimoriadne vplyvný ekonomický post v rámci Európskej únie.

Šefčovič nebol favoritom

Ako referuje web Politico, Šefčovičova nominácia mnohých prekvapila, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní Wopke Hoekstra z Holandska a Čech Jozef Síkela.

„Veľmi rada mu dávam dve úlohy. Bude komisárom pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Ide o nové portfólio, ktoré zahŕňa aj colnú politiku. Zverila som mu aj druhú úlohu: komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť,“ uviedla Von der Leyenová na adresu Šefčoviča.

Efektívny diplomat

Päťdesiatosemročný Šefčovič pôsobí v Komisii 15 rokov a vybudoval si povesť nenápadne vystupujúceho, no efektívneho diplomata. Web Politico napísal, že Šefčovič bude v nových pozíciách akýmsi „obchodným cárom EÚ“.

Slovák bude o obchodných a ekonomických aspektoch svojej práce podávať správy Francúzovi Stéphanovi Séjournéovi, v súvislosti s prácou komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť bude podliehať priamo Von der Leyenovej.

Viac k témam: Eurokomisár, komisár pre obchod
Zdroj: SITA.sk – Obchodný cár Únie. Maroš Šefčovič vďaka vplyvnému ekonomickému postu dostal už aj prezývku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ľupták nerozumie cirkusu okolo odvolávania Šimečku, nehlasovanie troch poslancov z Hlasu ho neprekvapilo (video)

Michala Šimečku v tajnom hlasovaní odvolali z funkcie, za bolo 76 poslancov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *