Home / šport / Ostatné športy / Zalyžovať sa na Slovensku dá už len v tretine stredísk, väčšina po teplom februári ukončila sezónu

Zalyžovať sa na Slovensku dá už len v tretine stredísk, väčšina po teplom februári ukončila sezónu

3.3.2024 (SITA.sk) – Podmienky na lyžovanie na Slovensku po teplom februári sa postupne obmedzujú. Prvý marcový víkend je v prevádzke už len tridsať stredísk so 135 kilometrami tratí, teda približne tretina.

Väčšina lyžiarskych stredísk už sezónu ukončilo

Podľa údajov turistického portálu Holiday Info v ešte otvorených strediskách zostalo k dispozícii takmer 140 lanoviek a vlekov. Vo väčšine lyžiarskych areálov sezónu pre tento rok už ukončili. Za lyžovačkou je potrebné vyraziť do vyšších polôh.

„Vo Vysokých a Nízkych Tatrách, na Orave, pri Ždiari a v Malej Fatre zostalo otvorených okolo 20 stredísk s dobrými podmienkami,“ informovala v sobotu obchodná manažérka spoločnosti Sitour Ľubica Styková. V piatok tam bolo v prevádzke ešte 25 stredísk.

Na zjazdovkách sú už jarné podmienky

Hrúbka snehu aktuálne dosahuje od 20 do 40 centimetrov, viac iba v Roháčoch-Spálenej, na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici či v Jasnej. Niekde začali platiť mimosezónne ceny skipasov.

„K zlepšeniu lyžiarskych podmienok by mohlo dôjsť v druhej polovici posledného prázdninového týždňa, kedy má prísť na hory výraznejšie ochladenie,“ priblížila Ľubica Styková. Ako dodala, minimálne vo vyšších polohách je tak predpoklad prevádzky stredísk aj v prvých marcových týždňoch.

Sneh sa vplyvom vysokých denných teplôt topí, na zjazdovkách sú typicky „jarné“ podmienky, zrána s lepšou kvalitou snehu ako poobede, kedy je podklad mäkký. Prvý februárový víkend bolo na Slovensku v prevádzke ešte 90 lyžiarskych stredísk s viac ako 250 kilometrami zjazdoviek.

Viac k témam: Lyžiarska sezóna, Oteplenie, Turizmus
Zdroj: SITA.sk – Zalyžovať sa na Slovensku dá už len v tretine stredísk, väčšina po teplom februári ukončila sezónu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *