Home / šport / Ostatné športy / Basketbalista LeBron James historicky ako prvý hráč prekonal hranicu 40-tisíc nastrieľaných bodov v NBA

Basketbalista LeBron James historicky ako prvý hráč prekonal hranicu 40-tisíc nastrieľaných bodov v NBA

3.3.2024 (SITA.sk) – Fenomenálny basketbalista Lebron James ako prvý hráč v histórii prekonal hranicu 40-tisíc nastrieľaných bodov v NBA.

Podarilo sa mu dosiahnuť rekordný zápis

Tridsaťdeväťročnému Američanovi sa to podarilo v sobotňajšom súboji, v ktorom nastrieľal 26 bodov, ale jeho tím Los Angeles Lakers doma podľahol obhajcovi titulu Denveru Nuggets 114:124. James dosiahol bájnu streleckú métu vo svojej 21. sezóne v NBA v zápase s poradovým číslom 1475 v základnej časti sezóny. Celkovo sa v zápase dostal až na 40 017 bodov.

Najlepším strelcom histórie NBA sa James stal už pred rokom vo februári, vtedy prekonal predchádzajúci rekord legendárneho Kareema Abdula-Jabbara – 38 387 bodov. Tretí v historickom meradle je Američan Karl Malone s 36 928 bodmi. Aktuálne v súboji proti Denveru sa o historický moment postaral v druhej minúte druhej štvrtiny, keď zakončil popri brániacom Michaelovi Porterovi.

„Je to fajn pocit dosiahnuť rekordný zápis v tejto náročnej súťaži a pripomenúť si mená všetkých velikánov, ktorí ju hrali predo mnou. V konečnom dôsledku sa však ráta víťazstvo a tento môj moment nastal pri prehre nášho tímu. A pocit prehrávať z duše nenávidím,“ uviedol LeBron James v pozápasovej reakcii.

LeBron je príkladom vo viacerých smeroch

Neuveriteľne vyznieva aj ďalšia bodová štatistika v súvislosti s rodákom z Akronu v štáte Ohio. Minimálne 10 bodov dosiahol už v 1205 súťažných zápasoch po sebe, v ktorých nastúpil. Ďalšie približne tri a pol sezóny odohral v súčte všetkých zápasov v play-off, za čo môže okrem skvelej forme vďačiť aj tomu, že sa mu vyhýbali väčšie zranenia. V zbierke má štyri trofeje za celkové triumfy v NBA a ďalších šesť neúspešných finálových pokusov.

Tréner Nuggets Michael Malone strávil päť sezón s Jamesom ako asistent v Clevelande v rokoch 2005 – 2010. Nemohol si nevšimnúť obrovskú profesionalitu, ale aj oddanosť a lásku k basketbalu v podaní velikána Jamesa.

„Nie je možné, aby aj v takom veku hrával na vysokej úrovni bez toho, aby sa príkladne staral o svoje telo. LeBron je príklad toho, ako sa správne stravovať, spať a všeobecne regenerovať tak, aby rýchlo nabral späť sily pre basketbalové zápasy,“ vyhlásil Malone.

Viac k témam: Play-off NBA, Rekord, triumf
Zdroj: SITA.sk – Basketbalista LeBron James historicky ako prvý hráč prekonal hranicu 40-tisíc nastrieľaných bodov v NBA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *