Home / EKONOMIKA / Ako rozdrbať 20 miliónov z EUROFONDOV ? Poradíme

Ako rozdrbať 20 miliónov z EUROFONDOV ? Poradíme

Nezmyselné míňanie finančných prostriedkov z eurofondov má na Slovensku dobrú a dlhoročnú tradíciu. Milióny z eurofondov sa minuli na nezmysly a sem tam na tom niekto  aj parádne zarobil.

Jedným z ďalších podľa všetkých okolností nezmyselných projektov ako minúť cca. 20 miliónov eur (slovom: dvadsať miliónov eur = 600 miliónov bývalých slovenských korún) je nová výzva Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky s názvom Krok za krokom II

Cieľom výzvy je teda priblížiť neaktívne osoby, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce, k trhu práce intervenčnými aktivitami priamo v teréne

(de iure sú osoby, ktorých sa výzva má týkať opísane ako je vyššie uvedené ale de facto ide zväčša o bezdomovcom, resp. Rómov z osád).

Reálne však podľa všetkých okolností ide o to, aby sa zamestnali istí ľudia, ktorí prostredníctvom svojích mzdových nákladov minú plus mínus 20 miliónov eur, aby vykonávali činnosť: „priblížovanie neaktívnych osôb, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce, k trhu práce“

Že Vám veta „priblížovanie neaktívnych osôb, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce, k trhu práce“ nie je zrejmá?

A aký má byť reálny výsledok tejto výzvy ? (tzn. aký má byť cieľ minutia 20 miliónov eur z eurofondov?)

Nevadí, nie ste jediný, ktorému uniká pointa efektívneho minutia 20tich miliónov eur z eurofondov.

Na otázku, koľko vlastne  neaktívnych osôb, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce by sa následne na základe tejto výzvy malo reálne zamestnať (je predpoklad ich zamestanania na trhu práce) bola daná odpoveď, že „nie je určené žiadne kritérium, predpoklad, odhad, koľko nezamestnaných ľudí by sa na základe tejto výzvy malo reálne zamestnať.“

Tzn. cieľ výzvy je teda aký? 

Nuž asi len minúť tých 20 miliónov eur na mzdy pre tých, ktorí budu „priblížovať neaktívne osoby, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce, k trhu práce…“

Takže napríklad za 20 miliónov eur by sa dalo reálne postaviť koľko bytov?

Predpokladajme, že nech jeden byt stojí 100 000 eur (to už by mal byť celkom pekný bytík v tejto nákladovej cene výstavby).

Nuž, je to skoro 200 bytov (je pravda, že 200 bytov nestihol postaviť ani Boris Kollár za 8 rokov pôsobenia v parlamente ale snaď by sa to teraz už aj dalo, keď sa k moci dostali iní)

200 bytov, ktoré by sa kľudne mohli rozdať (po vzore Fínska – viz. video) neaktívnym osobám, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce (tzn. reálne ide o bezdomovcom) a malo by to nepochybne väčší efekt pre spoločnosť ako bohapusté rozdrbávanie eurofondov na nezmysly.

Reálne by totiž vzniklo 200 nových bytov a reálne by na výstavbe týchto bytov pracovalo určite niekoľko stoviek stavebných robotníkov.

A čo a ako bude ministerstvo (resp. kontrólny orgán) vlastne kontrolovať, na čo sa minulo tých 20 miliónov z eurofondov?

Nuž hlavne pracovné zmluvy a mzdové listy tých manažerov, ktorí budú manažovať tých bezdomovcov 🙂

A btw… nechceli by ste byť aj Vy manažérom za 2 litre mesačne, ktorého úlohou je „približovať neaktívne osoby, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce, k trhu práce intervenčnými aktivitami priamo v teréne“ ?

Ak áno, viete kde sa máte hlásiť 🙂 

PORADÍME

SLOVENSKO, SLOVENSKÓÓÓ, heja, heja, hej

eurofondý, eurofondý…heja, héja, héj

JUDr. Vladimír Gürtler,

autor pracuje ako advokát, ktorý čas od času rieši problémy klientov s eurofondami a pri tejto príležitosti dostal aj tieto informácie od klienta, ktorý však nechce byť menovaný, keďže by sa rád zapojil do výzvy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky s názvom Krok za krokom II a ako manažér by rád zarábal tak 2000 eur mesačne a približoval neaktívne osoby, ktoré nie sú zamestnané ani evidované na úrade práce, k trhu práce intervenčnými aktivitami priamo v teréne.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putovná výstava 100. výročie Košickej župy predstaví občanom zaujímavosti z histórie Košického kraja (video)

Ide o exteriérovú výstavu, ktorá sa skladá z 11 grafických panelov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *