Home / SLOVENSKO / Súd už tretíkrát zrušil rozsudok v prípade „konopného väzňa“ odsúdeného na 15 rokov väzenia

Súd už tretíkrát zrušil rozsudok v prípade „konopného väzňa“ odsúdeného na 15 rokov väzenia

7.9.2023 (SITA.sk) – Krajský súd v Trnave vo štvrtok už tretíkrát zrušil prvostupňový rozsudok v prípade Josefa Š. z okresu Hlohovec, ktorého Okresný súd v Trnave odsúdil za drogovú trestnú činnosť na 15 rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia a na prepadnutie majetku.

Krajský súd vec vrátil prvostupňovému súdu na ďalšie konanie a nové rozhodnutie. Proti prvostupňovému rozsudku z mája tohto roku sa odvolal prokurátor aj obžalovaný.

Prípad „konopného väzňa“ Josefa Š. často uvádzajú politici, keď hovoria o drakonických trestoch za prechovávanie marihuany. Preberajú aj obranu obžalovaného, že vyrábal liečivé mastičky. Už okresný súd sa proti tomu ohradil a konštatoval, že výroba konopných mastí nebola predmetom konania.

Josefovi Š. našli policajti NAKA začiatkom roku 2021 pri prehliadke rodinného domu v Dolných Zeleniciach pri Hlohovci niekoľko kilogramov marihuany, pričom celková hodnota drogovej látky prekročila čiastku 100-tisíc eur. Z tohto množstva bolo možné vyrobiť tisícky bežných jednorazových dávok.

Obžalovaný bol z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi.

Obžalovaný sa priznal, že si zadovážil semená rastliny konope a vypestoval z nich rastliny. Podľa jeho tvrdenia z nich vyrábal masti a tinktúry, ktoré pomáhali ľuďom so zdravotnými ťažkosťami.

Okresný súd v Trnave ho odsúdil za viac ako 11 kilogramov sušenej rastliny konopy, čo je približne 22-tisíc obvykle jednorazových dávok v hodnote 114-tisíc eur. Konopu si podľa rozsudku zadovažoval v okolí Dolných Zeleníc v rokoch 2019 a 2020 až do domovej prehliadky 16. januára 2021.

Viac k témam: Drogová trestná činnosť, Konope, Marihuana, Rozsudok
Zdroj: SITA.sk – Súd už tretíkrát zrušil rozsudok v prípade „konopného väzňa“ odsúdeného na 15 rokov väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *