Home / SVET / Estónska premiérka čelí výzvam na odstúpenie z funkcie, jej manžel nepriamo obchodoval s Ruskom

Estónska premiérka čelí výzvam na odstúpenie z funkcie, jej manžel nepriamo obchodoval s Ruskom

25.8.2023 (SITA.sk) – Estónska premiérka Kaja Kallas čelí rastúcemu tlaku na odstúpenie po tom, čo estónske médiá odhalili rolu jej manžela v spoločnosti nepriamo obchodujúcej s Ruskom aj v čase vojny na Ukrajine.

Štyridsaťšesťročná Kallas je jednou z najhlasnejších podporovateliek Ukrajiny a vyzvala všetky spoločnosti v Európskej únii, aby prestali obchodovať s Ruskom po tom, čo začalo inváziu na Ukrajinu vo februári 2022.

Manžel končí vo firme

Jej manžel Arvo Hallik v piatok oznámil, že predá jeho 25-percentný podiel v prepravnej spoločnosti Stark Logistics, ktorá spolupracovala s estónskou spoločnosťou pôsobiacou v Rusku.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Povedal tiež, že odstúpi z funkcie finančného riaditeľa spoločnosti aj z predstavenstva.

„Verili sme, že robíme správnu vec, pomáhame správnym ľuďom a zachraňujeme dobrú estónsku spoločnosť, inak by sme to nerobili,“ napísal Hallik vo vyhlásení, ktoré zverejnil estónsky verejnoprávny vysielateľ ERR.

Hallik trval na tom, že jeho manželka nevedela o jeho obchodných aktivitách.

Sankcie neporušili

Hallik zároveň obhajoval pôžičku manželky vo výške 350-tisíc eur jeho holdingovej spoločnosti, ktorá vlastní podiel v Stark Logistics. Tiež vyhlásil, že vždy počas jeho 13 rokov vo firme konal v rámci zákona.

Estónska bezpečnostná agentúra KAPO pre ERR potvrdila, že spoločnosti súvisiace s premiérkiným manželom neporušili sankcie.

Opozícia vyzýva Kallas na rezignáciu, zatiaľ čo členovia jej stredopravej vládnej koalície žiadajú viac odpovedí na otázky o Hallikových aktivitách.

Viac k témam: Estónska premiérka, rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: SITA.sk – Estónska premiérka čelí výzvam na odstúpenie z funkcie, jej manžel nepriamo obchodoval s Ruskom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina by mohla vstúpiť do Európskej únie do roku 2030, podľa Kataríny Mathernovej je to reálny cieľ

Pri vstupe nejakej krajiny do EÚ nejde len o technický proces rokovaní, ale tiež o samotnú ratifikáciu všetkými členskými štátmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *