Home / SVET / Kuleba: Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom po stiahnutí vojsk z ich územia, ale bez Putina

Kuleba: Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom po stiahnutí vojsk z ich územia, ale bez Putina

10.8.2023 (SITA.sk) – Ukrajina bude podľa jej ministra zahraničia pripravená rokovať s Ruskom, keď sa jeho sily stiahnu z jej územia, ale nie s ruským vodcom Vladimirom Putinom.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dmytro Kuleba sa tak vyjadril pre talianske noviny Corriere della Sera, ktorým tiež povedal, že rokovania s Putinom sú nemožné, pretože spáchal príliš veľa zločinov. Informuje o tom portál Európska pravda.

Kombinácia vojny a diplomacie

Môžeme sa zapojiť do rokovaní s Ruskom po stiahnutí ich vojsk z našich území, ale nie s Putinom. Tento cieľ možno dosiahnuť kombináciou vojny a diplomacie. Naši generáli riešia prvé. Ich úlohou je povzbudiť Rusov ustúpiť a presvedčiť ich, že je lepšie hovoriť ako bojovať,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie.

Existujú aj iné diplomatické spôsoby vedenia nepriamych záležitostí. Chápeme však, že nikdy neuvidíme Putina a (Volodymyra) Zelenského pri jednom stole,“ dodal.

Mierové plány

Šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak po víkendových mierových rokovaniach v saudskoarabskej Džidde povedal, že Ukrajina plánovala usporiadať dva summity o mierovom pláne, ktorý predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom jeden mal zahŕňať aj Rusko.

Strany v Džidde sa dohodli, že rešpektovanie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny, ako aj nadradenosť Charty OSN, by mali byť základom každej mierovej dohody.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Viac k témam: Charta OSN, Mierové rokovania, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, ukrajinský minister zahraničných vecí, Ukrajinský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Kuleba: Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom po stiahnutí vojsk z ich územia, ale bez Putina © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *