Home / SVET / Američania zničili malvér Snake, ktorým ruská FSB kradla citlivé informácie z počítačových sietí krajín NATO

Američania zničili malvér Snake, ktorým ruská FSB kradla citlivé informácie z počítačových sietí krajín NATO

9.5.2023 (SITA.sk) – Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok oznámilo, že narušilo dlhotrvajúcu ruskú kyberšpionážnu kampaň. Tá kradla citlivé informácie z počítačových sietí v desiatkach krajín vrátane USA a ďalších členov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Prokurátori spojili špionážnu operáciu s jednotkou ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Hackeri pracovali zo zariadenia FSB

Obvinili pritom hackerov z krádeže dokumentov zo stoviek počítačových systémov patriacich vládam členov NATO, nemenovaného novinára z americkej spravodajskej organizácie, ktorý sa v práci venoval Rusku, a ďalších vybraných cieľov, o ktoré mal Kremeľ záujem.

Hackeri podľa amerických predstaviteľov úspešne prenikli do citlivých dokumentov z krajín NATO a zamerali sa aj na vládne agentúry a ďalších v USA. Hackeri pracovali zo zariadenia FSB v ruskej Riazani, uviedlo ministerstvo.

„Už 20 rokov sa FSB spoliehala na malvér Snake pri vykonávaní kyberšpionáže proti Spojeným štátom a našim spojencom – ktorá sa končí dnes,“ vyhlásil tajomník generálneho prokurátora Matthew Olsen, ktorý vedie oddelenie národnej bezpečnosti ministerstva spravodlivosti.

Americkí predstavitelia uviedli, že škodlivý softvér Snake vyšetrovali asi desať rokov a začali ho považovať za najsofistikovanejší malvér, na ktorý sa ruská vláda spoliehala pri špionážnych kampaniach.

Malvér niekoľkokrát upravili

Jednotka FSB Turla, ktorú podozrievajú zo zodpovednosti za malvér, ho niekoľkokrát upravila a revidovala, aby sa vyhla jeho vypnutiu.

Ministerstvo spravodlivosti na základe príkazu od federálneho sudcu v Brooklyne tento týždeň spustilo podľa neho technologicky vyspelú operáciu pomocou špecializovaného nástroja s názvom Perseus, ktorý spôsobil, že malvér sa účinne zničil.

Federálni predstavitelia uviedli, že sú si istí, že na základe vplyvu ich činnosti tento týždeň FSB nebude schopná obnoviť malvér.

Viac k témam: Hackeri, Kyberšpionáž, malvér Snake, Perseus, Špionáž, Turla
Zdroj: SITA.sk – Američania zničili malvér Snake, ktorým ruská FSB kradla citlivé informácie z počítačových sietí krajín NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *