Home / SLOVENSKO / Strana maďarskej komunity podviedla spojencov, reagoval Sólymos na Gyimesiho meno na kandidátke Aliancie

Strana maďarskej komunity podviedla spojencov, reagoval Sólymos na Gyimesiho meno na kandidátke Aliancie

4.5.2023 (SITA.sk) – Strana maďarskej komunity (SMK), ktorá je platformou strany Aliancia, podviedla svojich spojencov a spolustraníkov. Uviedol to predseda Republikovej rady strany Aliancia László Sólymos (platforma Most-Híd) v reakcii na potvrdenie kandidatúry Györgyho Gyimesiho na kandidátke Aliancie.

Strana to najskôr poprela a tajila

Bývalý poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Gyimesi uviedol v stredu 3. mája vo verejnoprávnom RTVS, že kandiduje zo 150. miesta.

Sólymos v tlačovej správe uviedol, že maďarská konzervatívna platforma strany najprv poprela a tajila, že s Gyimesim rokuje a v súčasnosti tají to, že sa s ním dohodla.

„Predseda SMK nám na republikovom predsedníctve v utorok 2. mája totiž oznámil, že rokovania s bývalým poslancom hnutia OĽaNO stále prebiehajú,“ priblížil Sólymos.

Aliancia môže rozbiť stranu

„Aká je záruka, že Krisztián Forró (predseda SMK, poznámka SITA) kandidátnu listinu do parlamentných volieb aj za cenu rozbitia strany nepredloží v rozpore s organizačným poriadkom a stanovami strany Aliancia?“ uviedol Sólymos s tým, že ak sa tak stane, Gyimesi môže počítať aj s druhým miestom, pretože Sólymos určite nebude na takej kandidátnej listine, o ktorej nerozhodne strana Aliancia, ale len úzka skupina v rámci strany či platformy.

„Gyimesi a maďarská konzervatívna platforma strany Aliancia môže rozbiť stranu, ktorá vznikla zjednotením Strany maďarskej komunity (SMK), Mosta-Híd a Spolupatričnosti,“ vyhlásil ešte 25. apríla Sólymos.

Dodal, že okresná konferencia SMK v Dunajskej Strede sa rozhodla pre podporu Gyimesiho aj napriek ich nesúhlasu, pričom v republikovom grémiu strany Aliancia sa dodnes nevytvorila zhoda k osobe bývalého politika hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Odmietanie populistickej politiky

Sólymos zdôraznil, že v Moste-Híd aj pred vznikom Aliancie odmietali krajne populistickú a nenávistnú politiku a ich predstaviteľov.

„Odmietame ich aj teraz, lebo si myslíme, že štvavá politika v Aliancii nemá miesto,“ uviedol Sólymos. Ako ďalej doplnil, tento štýl „politickej práce“ nemá miesto ani v zjednotenej strane, ani v maďarskej politike na Slovensku.

„To, že György Gyimesi a jemu podobní krajne populistickí politici sú pre nás neprijateľní, sme potvrdili aj v politickej deklarácii, ktorú sme prijali na predvolebnom stretnutí Platformy Most-Híd 25. marca 2023,“ podotkol Sólymos.

Viac k témam: Kandidačné listiny, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Vstup do strany
Zdroj: SITA.sk – Strana maďarskej komunity podviedla spojencov, reagoval Sólymos na Gyimesiho meno na kandidátke Aliancie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *