Home / EKONOMIKA / Znižovanie administratívnej záťaže pravidlom 1in-2out naráža na omyly úradov, najchybovejšie je jedno ministerstvo

Znižovanie administratívnej záťaže pravidlom 1in-2out naráža na omyly úradov, najchybovejšie je jedno ministerstvo

26.4.2023 (SITA.sk) – Znižovanie administratívnej záťaže podnikateľov prostredníctvom pravidla 1in-2out naráža na časté chyby ministerstiev či štátnych úradov. Ako sa ďalej uvádza v Súhrnnej správe o uplatňovaní mechanizmu znižovania byrokracie a nákladov za roky 2021 a 2022, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda, tím 1in-2out narazil pri posudzovaní legislatívnych materiálov na mnoho opakujúcich sa pochybení.

Poslanecké návrhy

Išlo o nesprávnu identifikáciu pozitívnych ale aj negatívnych vplyvov na podnikateľské prostredie, absenciu kvantifikácií alebo v prípade uvedenia dopadu regulácií na podnikateľov ich podhodnotenie, respektíve nadhodnotenie.

Ďalšou pomerne problematickou časťou sú poslanecké návrhy. V tejto oblasti vo väčšine prípadov úplne absentuje identifikácia vplyvov na podnikateľské prostredie, ba dokonca vypracovanie aktuálnej doložky, ktorá je dôležitou súčasťou sprievodnej dokumentácie legislatívnych materiálov,“ uvádza sa v správe.

Celkovo pritom tím 1in-2out v minulom roku posúdil 550 legislatívnych materiálov. Takmer pätina z nich bola predložená s nesprávne identifikovanými vplyvmi. Podľa interných štatistík bolo najchybovejším Ministerstvo zdravotníctva SR.

Pravidlo 1in-2out

K začiatku tohto roka bolo na finálnom virtuálnom účte 30 právnych predpisov. Výška zavedených nákladov predstavuje necelých 11,4 mil. eur a odstránených nákladov takmer 32,9 mil. eur.

Ide pritom o právne predpisy, na ktoré sa vzťahuje pravidlo 1in-2out a zároveň majú ukončený legislatívny proces a boli vyhlásené v Zbierke zákonov.

Na predbežnom virtuálnom účet je k rovnakému dátumu 91 právnych predpisov. Odhad výšky zavádzaných nákladov je 13,2 mil. eur a odstraňovaných 128,3 mil. eur. Ide o predpisy, ktoré ešte nemajú ukončený legislatívny proces.

Aktualizáciu Jednotnej metodiky na posudzovanie vybraných vplyvov schválila vláda začiatkom mája roku 2021. V prvej fáze bola primárne zameraná na zavedenie princípov 1in- 1out a 1in-2out. Ich cieľom je zníženie regulačnej a administratívnej záťaže podnikateľského prostredia.

Viac k témam: Administratíva, Byrokracia, Pochybenie, Podnikatelia, pravidlo 1 in – 2 out
Zdroj: SITA.sk – Znižovanie administratívnej záťaže pravidlom 1in-2out naráža na omyly úradov, najchybovejšie je jedno ministerstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Konzultant by musel denne na Rašiho ministerstve odpracovať 33 hodín, podľa Remišovej to počítali „smeráckou konštantou“

Remišová konštatuje, že takéto počty hodín môžu reálne traja ľudia odpracovať iba ak na inej planéte a v inom časopriestore.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *