Home / SLOVENSKO / Slovenské domácnosti patria k tým šťastnejším na svete. Bez vodovodu sú iba dve percentá bytov, najmä v jednom kraji

Slovenské domácnosti patria k tým šťastnejším na svete. Bez vodovodu sú iba dve percentá bytov, najmä v jednom kraji

26.3.2023 (SITA.sk) – Bez vodovodu sú na Slovensku vyše dve percentá bytov. Najviac ich je v Prešovskom kraji, kde nemá vodovod spolu 9 236 bytov. Najmenej bytov bez vodovodu je v Bratislavskom kraji, kde ich je 670, čo predstavuje 0,2 percenta.

Informovala o tom hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder zo Štatistického úradu SR pri príležitosti Svetového dňa vody.

Podľa sčítania má Slovenská republika 1 908 422 bytov, ktoré majú vodovod v byte zo spoločného zdroja.

„Predstavujú 85,37 percenta zo všetkých bytov v SR. Slovenské domácnosti tak patria k tým šťastným na svete, nakoľko výrazná väčšina z nich má pohodlný prístup k čistej vode,“ uviedla Stauder. Vodovod v byte z vlastného zdroja má 235 640 bytov, čo predstavuje viac ako 10,5 percenta bytov.

Svetový deň vody bol vyhlásený v roku 1992 Valným zhromaždením Organizácie spojených národov (OSN) na Konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro a oslavuje sa od roku 1993.

Viac k témam: Pitná voda, Svetový deň vody, Voda, vodovodné potrubie
Zdroj: SITA.sk – Slovenské domácnosti patria k tým šťastnejším na svete. Bez vodovodu sú iba dve percentá bytov, najmä v jednom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    len v clanku nespomenuli, ze cela tato struktura vodovodov bola vybudovana za komunistov…vdaka komunistom patria dnes slovenske domacnosti k tym stastnejsim na svete…!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *