Home / SVET / Za Trumpa boli vzťahy USA a Maďarska dobré ako nikdy predtým, kritizovanie Budapešti podľa Szijjárta všetko sťažuje

Za Trumpa boli vzťahy USA a Maďarska dobré ako nikdy predtým, kritizovanie Budapešti podľa Szijjárta všetko sťažuje

26.3.2023 (SITA.sk) – Ustavičná kritika Maďarska zo strany Západu v demokratických a kultúrnych otázkach spôsobuje, že pravicová vláda tejto krajiny sa zdráha ponúknuť podporu v praktických záležitostiach, konkrétne v otázkach rozširovania Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). V rozhovore pre agentúru AP to povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Maďarskí zákonodarcovia sú chorí z kritiky

Taktiež povedal, že jeho krajina zatiaľ nehlasovala o tom, či povolí vstup Fínska a Švédska do NATO, pretože maďarskí zákonodarcovia sú „chorí z kritiky maďarských vnútorných záležitostí“ v podaní týchto štátov.

„Viete, keď fínski a švédski politici spochybňujú demokratickú povahu nášho politického systému, je to skutočne neprijateľné,“ povedal.

Maďarskí zákonodarcovia by mali v pondelok odobriť vstup Fínska do NATO. Szijjártó však podotkol, že výsledok hlasovania v súvislosti s členstvom Švédska v aliancii je ťažké predvídať. Skeptici sa domnievajú, že Maďarsko sa takýmto „kľučkovaním“ jednoducho snaží získať lukratívne ústupky.

Musí prísť prímerie

V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu Szijjártó povedal, že maďarské presadzovanie mieru neznamená súhlas s tým, že si Rusko ponechá územia, ktoré v súčasnosti kontroluje.

„Viete, zastaviť vojnu a sedieť pri stole neznamená, že akceptujete status quo. Keď sa vojna zastaví a začnú mierové rozhovory, nie je nutné, aby hranice boli tam, kde sú frontové línie. Vieme to aj z našej vlastnej histórie. Teraz musí prísť prímerie,“ poznamenal.

Za Trumpa boli ich vzťahy v rozkvete

Čo sa týka vzťahov so Spojenými štátmi, Szijjártó povedal, že za bývalého prezidenta Donalda Trumpa boli v rozkvete, ale za prezidenta Joea Bidena to má jeho vláda náročnejšie.

„Za prezidenta Trumpa boli politické vzťahy také dobré ako nikdy predtým,“ skonštatoval Szijjártó a podotkol, že počas Trumpovho pôsobenia v Bielom dome Rusko nezačalo „žiadny útok proti nikomu“.

Viac k témam: Americký prezident, Minister zahraničných vecí, rusko-ukrajinský konflikt, Vstup Fínska do NATO, vstup Švédska do NATO
Zdroj: SITA.sk – Za Trumpa boli vzťahy USA a Maďarska dobré ako nikdy predtým, kritizovanie Budapešti podľa Szijjárta všetko sťažuje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *