Home / šport / Futbal / UEFA potrestala jedenásť klubov, viacerým dokonca hrozí vylúčenie z pohárovej súťaže

UEFA potrestala jedenásť klubov, viacerým dokonca hrozí vylúčenie z pohárovej súťaže

4.3.2023 (SITA.sk) – Európska futbalová únia (UEFA) potrestala pokutou jedenásť klubov za neplnenie finančných záväzkov v aktuálnej sezóne 2022/2023 a šiestim z nich hrozí vylúčenie z európskej pohárovej súťaže, do ktorej sa kvalifikujú, do roku 2027.

Musia splniť určité požiadavky

Slovinská Olimpija Ľubľana, rumunský CFR Cluj, grécky Aris Solún, kazašský FC Astana a chorvátske kluby NK Osijek a HNK Rijeka budú rok alebo dva pod pohľadom UEFA a musia splniť určité požiadavky, aby sa vyhli prísnejšiemu trestu.

Olimpija dostala pokutu vo výške 100-tisíc eur za neuhradené alebo neskoro uhradené finančné pohľadávky, môže ísť o dane, mzdy zamestnancov či prestupové poplatky. Pre klub z Ľubľany je to už druhý prípad porušenia pravidiel „finančnej fair play“, odkedy z vedenia organizácie odišiel pred 12 rokmi súčasný prezident UEFA Aleksander Čeferin. Za účasť v tohtosezónnej kvalifikácii Európskej konferenčnej ligy pritom dostal odmenu 350-tisíc eur.

Nesplatené dlhy

Chorvátske kluby NK Osijek a HNK Rijeka doposiaľ nesplatili svoje dlhy ešte z minulej sezóny, čím de facto nesplnili podmienky na účasť v niektorej z európskych pohárových súťaží v tomto ročníku. UEFA preto obom odobrala prémie vo výške 450-tisíc eur, ktoré dostali za účasť v Európskej konferenčnej lige. Rumunský Cluj musí zaplatiť pokutu 250-tisíc eur, pričom v aktuálnej sezóne hral kvalifikáciu Ligy majstrov a prebojoval sa do play-off EKL.

Osijek a turecký Konyaspor dostali za spomenuté prehrešky pokutu 150-tisíc eur, Aris Solún a lotyšský FC Valmiera musia zaplatiť po 50-tisíc eur, Astana príde o 30-tisíc eur, Borac Banja Luka z Bosny a Hercegoviny, kazašský Qyzyljar SK Petropavlovsk a FC Floriana z Malty „budú ľahšie“ o 10-tisíc eur.

Orgán UEFA, ktorý dohliada na financovanie európskych futbalových klubov (CFCB), vykonal od júla minulého roka tri kontroly u všetkých viac ako 200 klubov, ktoré sa v tejto sezóne predstavili alebo ešte účinkujú v Lige majstrov, Európskej lige a Európskej konferenčnej lige.

Viac k témam: Pokuta, prezident UEFA
Zdroj: SITA.sk – UEFA potrestala jedenásť klubov, viacerým dokonca hrozí vylúčenie z pohárovej súťaže © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovanista Pauschek získal siedmy majstrovský titul, prekonal doterajší rekord Nigérijčana Rabiua

Nigérijčan Rabiu má štyri tituly so Slovanom a dva s Trenčínom.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    zapad ich okradol maju holu riť tak z coho maju cvakat?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *