Home / SLOVENSKO / Vyzvedač a špión Garbár dostal podmienku, za tisíc eur poskytoval ruskej tajnej službe informácie

Vyzvedač a špión Garbár dostal podmienku, za tisíc eur poskytoval ruskej tajnej službe informácie

28.2.2023 (SITA.sk) – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici v utorok schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným Bohušom Garbárom v kauze poskytovania informácií ruskej tajnej službe.

Súd ho uznal za vinného zo zločinu vyzvedačstva a zločinu brania úplatku. Uložil mu trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom a s probačným dohľadom počas skúšobnej doby troch rokov. Súd mu vymeral aj finančný trest vo výške 15-tisíc eur, trest prepadnutia majetku 1 000 eur a tiež povinnosť zúčastniť sa na troch hlavných pojednávaniach v korupčných kauzách až do vyhlásenia rozsudku.

Hrozili mu štyri až osem rokov väzenia

Odsúdený sa podľa rozsudku stretol s diplomatom Ruskej federácie, pre ktorého za finančnú odmenu 1 000 eur vyhľadával a zisťoval citlivé informácie z bezpečnostných zložiek SR, utajovaných informácií týkajúcich sa armády a NATO.

„Odsúdený sa dlhodobo stará o svoju bezvládnu matku, ktorá je na jeho starostlivosť odkázaná,“ uviedol po schválení dohody o vine a treste Garbárov advokát Ján Čarnogurský starší, podľa ktorého by odsúdenému v prípade neschválenia dohody hrozili štyri až osem rokov väzenia.

Obaja sa priznali

Národná kriminálna agentúra obvinila v marci 2022 v súvislosti s neoprávneným poskytovaním informácií Rusku bývalého prorektora Vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavla B. a dopisovateľa portálu Hlavné správy Bohuša G. Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana sa obaja ku skutkom priznali.

Bohuš G. podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021. Medzi informáciami, ktoré poskytol ruskej strane, mali byť aj také, ktoré boli kategorizované ako tajné alebo prísne tajné. Pavel B. bol pre ruskú rozviedku činný už od roku 2013.

Dostávali za to peniaze

U oboch podľa polície zaistili napríklad USB kľúče, poznámky o schôdzkach s rôznymi osobami a takzvané plány spojenia. Pavel B., ktorý údajne zbieral a vyzvedal citlivé informácie z prostredia Ozbrojených síl SR aj Severoatlantickej aliancie podľa Hamrana priznal aj „určitú finančnú čiastku, ktorú prijal“. Časť vyplatených finančných prostriedkov bola zaistená aj v prípade Bohuša G.

Viac k témam: Dohoda o vine a treste, Ruská vojenská rozviedka (GRU), Špión, Súdy, vyzvedačstvo
Zdroj: SITA.sk – Vyzvedač a špión Garbár dostal podmienku, za tisíc eur poskytoval ruskej tajnej službe informácie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Jeden komentár

  1. Kedy konečne tá banda hlupákov na čele s ich vodcom odíde a zoberie so sebou aj všetkých nastrčených sudcov,prokurátorov,vyšetrovateľov a policajných prisluhovačov,ktorí ničia Slovensko.Verím,že karma ich dostihne
    a dostanú,čo si zaslužia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *