Home / SVET / Medzinárodný súdny dvor nariadil Azerbajdžanu, aby umožnil voľný prejazd Lačinským koridorom

Medzinárodný súdny dvor nariadil Azerbajdžanu, aby umožnil voľný prejazd Lačinským koridorom

23.2.2023 (SITA.sk) – Medzinárodný súdny dvor v stredu nariadil Azerbajdžanu, aby „podnikol všetky dostupné kroky“ na umožnenie voľného pohybu po jedinej ceste medzi Arménskom a etnicky arménskym Náhorným Karabachom v Azerbajdžane.

Lačinský koridor od polovice decembra blokujú demonštranti, ktorí o sebe tvrdia, že sú environmentálni aktivisti, a ohrozujú dodávky potravín pre obyvateľov Náhorného Karabachu.

Obe krajiny podali žalobu

Právne záväzné rozhodnutie, ktoré prešlo v pomere hlasov 13:2, nasleduje po tom, ako obe krajiny podali na súd žaloby, v ktorých obviňovali druhú stranu z porušenia dohovoru zameraného na odstránenie rasovej diskriminácie.

Stredajšie rozhodnutie o zablokovanom Lačinskom koridore prišlo viac ako dva roky po tom, ako krajiny ukončili najnovšiu vojnu v Náhornom Karabachu, počas ktorej zahynulo 6 800 vojakov a pripravila o strechu nad hlavou asi 90-tisíc civilistov.

Konflikt o Náhorný Karabach

Medzi Azerbajdžanom a Arménskom už desaťročia trvá konflikt o spomenutý región, ktorý leží na území Azerbajdžanu, ale od skončenia vojny v roku 1994 bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných Arménskom.

Počas bojov o región z jesene 2020 Azerbajdžan prevzal kontrolu nad veľkými časťami Náhorného Karabachu a okolitých oblastí, ktoré desaťročia ovládali separatisti. Rusko vtedy sprostredkovalo dohodu o prímerí a vyslalo takmer 2 000 členov mierových jednotiek, ktorí majú dozerať na dodržiavanie dohody, vrátane kontroly Lačinského koridoru.

Viac k témam: Náhorný Karabach
Zdroj: SITA.sk – Medzinárodný súdny dvor nariadil Azerbajdžanu, aby umožnil voľný prejazd Lačinským koridorom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *