Home / SVET / Prezident Vučić skritizoval ruské výzvy, aby sa Srbi pridali k žoldnierom z Wagnerovej skupiny a bojovali na Ukrajine

Prezident Vučić skritizoval ruské výzvy, aby sa Srbi pridali k žoldnierom z Wagnerovej skupiny a bojovali na Ukrajine

17.1.2023 (Webnoviny.sk) – Srbský prezident skritizoval výzvy na ruských webstránkach a v skupinách na sociálnych sieťach na nábor Srbov do bojov na Ukrajine spolu s ruskou žoldnierskou Wagnerovou skupinou.

„Prečo vy, od Wagnerovcov, voláte kohokoľvek zo Srbska, keď viete, že je to proti našim predpisom,“ vyhlásil Aleksandar Vučić v pondelok v televízii Happy. Zároveň tiež poprel, že by boli Wagnerovci prítomní v Srbsku. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Srbi majú zákonom zakázané zúčastňovať sa na konfliktoch v zahraničí a niekoľko ľudí už za to aj odsúdili. Dobrovoľníci zo Srbska bojovali s proruskými silami na Ukrajine v rokoch 2014 a 2015.

Srbský minister obrany Miloš Vučević vystríhal Srbov pred tým, aby sa pridali do ruských radov, a v Rádiu Slobodná Európa pohrozil „právnymi dôsledkami“.

Srbsko sa usiluje o členstvo v Európskej únii, ale udržiava obchodnú a vojenskú spoluprácu s Ruskom a je závislé aj od jeho dodávok plynu. Ruskú vojnu na Ukrajine Belehrad na medzinárodných fórach odsúdil, voči Moskve však neuvalil žiadne sankcie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Wagnerova skupina
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Vučić skritizoval ruské výzvy, aby sa Srbi pridali k žoldnierom z Wagnerovej skupiny a bojovali na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *