Home / EKONOMIKA / Čo hovorí slovenský zákon o hazardných hrách a kasínach (2022)

Čo hovorí slovenský zákon o hazardných hrách a kasínach (2022)

Odvetvie online casino hier na Slovensku sa za posledných niekoľko rokov výrazne rozrástlo.

Slovensko sa považuje za jednu z európskych krajín, ktoré majú pomerne mierne zákony, pokiaľ ide o hazardné hry. Zatiaľ čo aktuálne problémy čakajú na pozornosť úradníkov, hráči zo Slovenska sa môžu slobodne zúčastňovať na širokej škále hazardných hier poskytovaných zahraničnými prevádzkovateľmi bez toho, aby boli za to stíhaní. 

Slovenský trh s hazardnými hrami má pomerne veľký počet hráčov. Je rozdelená medzi viac ako 110 prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí poskytujú služby v oblasti hazardných hier vo svojich sektoroch. Zákonný vek na hranie hazardných hier na Slovensku je 18 rokov.

História regulácie hazardných hier na Slovensku

Prakticky všetky formy hazardných hier sú na Slovensku legalizované od roku 1992, keď krajina získala výsostné postavenie. V tom čase, keď bola súčasťou Československa, podliehali všetky hazardné hry prísnej kontrole a prísnym obmedzeniam.

Hlavnú spoločnosť prevádzkujúcu hazardné hry riadi vláda a je považovaná za najväčšieho prevádzkovateľa a poskytovateľa služieb online stávkovania. V roku 2008 spoločnosť Tipos ukončila svoju pozemnú prevádzku. Získala úverovú ochranu od bratislavského okresného súdu, ale je známe, že čelí tvrdej konkurencii najmä zo strany medzinárodných operátorov.

Príslušné právne predpisy a regulačný rámec

Zákon o hazardných hrách, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2005, je základnou legislatívou, ktorú musia dodržiavať všetci poskytovatelia hazardných hier. Zahŕňa všetky predpoklady, ktoré musia byť splnené v závislosti od typu hry, ktorú chce prevádzkovateľ poskytovať.

Najdôležitejším cieľom zákona o hazardných hrách je stanoviť jasné a ľahko vynútiteľné pravidlá a predpisy týkajúce sa práv a povinností prevádzkovateľov aj hráčov. Je tiež zodpovedný za monitorovanie všetkých foriem hazardných hier a dohľad nad vybavením na hazardné hry.

Regulačným orgánom zodpovedným za hazardné hry na Slovensku je Výbor pre hazardné hry, ktorý podlieha ministerstvu financií. Jej členovia majú právomoc schvaľovať zmeny a doplnenia zákona a zavádzať nové zákony týkajúce sa hazardných hier, ako aj vydávať licencie. Zdá sa, že táto oblasť nepatrí medzi ich hlavné priority, keďže počet licencií vydaných v posledných rokoch je zanedbateľný.

Liberálne zákony o kasínach

Ministerstvo financií neudelilo licenciu žiadnemu plne funkčnému online kasínu, ale povolilo národnej lotérii poskytovať určité online hazardné hry, hoci ich ponuka je pomerne obmedzená.

Tipsport je jediným plne licencovaným online prevádzkovateľom na Slovensku.

Ako sme už informovali, Slovensko sa považuje za jednu z krajín, kde hráči ani prevádzkovatelia nemusia dodržiavať prísne obmedzenia. Napriek tomu sa slovenské orgány pre hazardné hry rozhodli stíhať a obmedziť tak negatívny vplyv nelicencovaných prevádzkovateľov stávok. Úspech tejto kampane bol však sporadický, keďže priťahovala odporcov aj priaznivcov, takže obyvatelia môžu stále uzatvárať stávky na mieste, ktoré im vyhovuje.

Slovenskí úradníci sa totiž rozhodli stiahnuť svoj návrh týkajúci sa blokovania nelicencovaných prevádzkovateľov stávok. Inými slovami, systém zostáva nezmenený a slovenskí prevádzkovatelia nesmú poskytovať služby online hazardných hier, zatiaľ čo zahraniční musia platiť vysoké poplatky, aby mohli ponúkať svoje produkty na Slovensku.

Vzhľadom na to, že slovenskí obyvatelia môžu podávať stávky kdekoľvek chcú, existuje veľké množstvo prevádzkovateľov, ktorí sa ich snažia nalákať poskytovaním služieb v slovenčine a prijímaním pohodlných platobných metód, ktoré sú v krajine rozšírené.

Online hazardné hry

Podmienky, za ktorých sa na Slovensku vykonávajú online hazardné hry, sú uvedené v § 9 a 29 slovenského zákona o hazardných hrách. Všetky činnosti prevádzkovateľov online hazardných hier kontroluje ministerstvo financií. Prevádzkovatelia musia tiež platiť daň vo výške 27 % z rozdielu medzi výplatami a sumou peňazí získaných zo stávok.

Všetci prevádzkovatelia musia mať svoje servery na Slovensku.

Online hazardné hry sú v zásade povolené, ale skutočnosť, že slovenské úrady pre hazardné hry majú pomerne konzervatívny prístup k udeľovaniu licencií, znemožňuje založenie a spopularizovanie pokerovej stránky, bingo herne alebo stávkovej kancelárie. Napriek tomu je poker čoraz populárnejší v online aj tradičných formátoch.

Rozvoj mobilného herného priemyslu brzdí aj nedostatok autorizovaných prevádzkovateľov online hazardných hier, hoci značný počet hráčov získava prístup k zahraničným mobilným kasínam.

pr.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *