Home / POLITIKA / UKRAJINA vo vojne s RUSKOM prevzala taktickú iniciatívu. Čo bude nasledovať ?

UKRAJINA vo vojne s RUSKOM prevzala taktickú iniciatívu. Čo bude nasledovať ?

Podľa nemeckého časopisu Der Spiegel Ukrajina oklamala útočníkov – a prevzala vojenskú iniciatívu na severovýchode krajiny.
Ruské ministerstvo obrany označuje to, čo sa v súčasnosti deje na severovýchode Ukrajiny , za „preskupovanie.“ Kremeľské jednotky sa sťahujú z Krupjanska a Izjumu, ďalšie mestá by mohli nasledovať.
Obrázky z miesta a správy od ruských blogerov ukazujú, že nejde o reorganizáciu, ale o skutočný kolaps. Miestami sa zdalo, že ani ukrajinská armáda nestíha držať krok s narastajúcim počtom správ o kolapse ruských línií na východe. „Naši vojaci sú v Izyume a bojujú,“ povedal ukrajinský dôstojník v severnom Donbase v sobotu popoludní pre SPIEGEL. V Limane však ešte nie sú. Dôstojník upozornil, že netreba veriť všetkému, čo aktuálne koluje na sociálnych sieťach.
Jedna vec sa však vyjasňuje: „Myslím si, že nepriateľ panikári.“ Len krátko nato ruské ministerstvo obrany oznámilo stiahnutie svojich jednotiek z Izyumu. Celkovo vzaté, Ukrajinci za pár dní vyčistili pri Charkove viac územia ako Rusi za mesiace svojej ofenzívy na Donbase. Stiahnutie svedčí nielen o vojenskej spôsobilosti Ukrajincov, z ktorých boli takmer všetci odpísaní na začiatku vojny pred dobrým pol rokom, ale aj o dezolátnom stave ruskej armády. Napriek veľkej sile sa moskovským jednotkám nikdy nepodarilo vyvinúť dynamiku, zdá sa, že strategické chyby a slabá morálka sú teraz ich skazou. Ukrajincom sa podaril presný opak, na front evidentne poslali vysoko motivovaných vojakov, ktorí ovládajú aspoň základné manévre NATO , ako aj boj s kombinovanými zbraňami. Tanky, obrnené transportéry, drony, helikoptéry, lietadlá a delostrelectvo zjavne fungujú v presne načasovanej interakcii a Rusov jednoducho prevalcujú.
Rozhodnutie vylákať ruské jednotky na juh a následne zaútočiť na ich najslabšie miesto severne od frontu sa zrejme ukázalo ako presne správne. Ukrajinci využili terén vo svoj prospech a najskôr zatlačili Rusov k rieke Oskil, aby odtiaľ obkľúčili Isjum južnejšie. Podpora spojencov z NATO mala zásadný význam. Ukrajinci celé týždne zjemňovali ruskú PVO protiradarovými raketami a svoju logistiku zameriavali na niekoľkonásobné raketomety Himars. Prvé snímky z dobitých oblastí ukazujú, aké zničujúce účinky mali údery, bývalé ruské základne ležia v troskách a popole. Vývoj v posledných dňoch podnietil mnohých pozorovateľov hovoriť o zlome v tejto vojne. Ukrajina pravdepodobne prevzala iniciatívu, takticky aj operatívne, píše na Twitteri austrálsky generál mimo službu Mick Ryan. Vojna sa ešte ani zďaleka neskončila, „ale možno sa príliv konečne obracia“.
Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *