Home / EKONOMIKA / PEKÁRI varujú VLÁDU. Hrozí HLADOMOR?

PEKÁRI varujú VLÁDU. Hrozí HLADOMOR?

Pekári: Vláda musí predstaviť jasné energetické rámce pre podniky do konca septembra. Inak hrozí kolaps a masové prepúšťanie.

  • Pekári žiadajú jasný a funkčný energetický cenový a legislatívny rámec do 30. septembra
  • Úroveň zastropovaných cien energií by mala byť na úrovni maximálne 70 eur/MWh za plyn a 120 eur/MWh za elektrinu
  • Pekársky, cukrársky a cestovinársky sektor je najnáročnejší na spotrebu energií v potravinárstve

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu, aby  urýchlila zavedenie funkčných riešení na podporu slovenského potravinárstva. Inak hrozí, že chaotická situácia na trhu s plynom a elektrinou neumožní množstvu potravinárskych prevádzok pokračovať v produkcii. Neistota v radoch pekárov a nečinnosť vedenia štátu totiž vedie výrobný sektor krajiny do krachu.

„Dnešného kľúčového samitu ministrov energetiky EÚ sa zúčastní odchádzajúci štátny tajomník  prakticky z opozičnej strany. Vláda v stredu neschválila legislatívu na zaradenie potravinárov medzi chránených odberateľov energií, ale len poverila ministrov pôdohospodárstva a hospodárstva, aby takúto legislatívu pripravili. Pekári, cukrári a cestovinári a ďalší kľúčový priemysel však potrebuje okamžité nastavenie legislatívy a zastropovanie cien energií. Zároveň upozorňujeme, že pre strednodobé prežitie nášho sektora je znesiteľná maximálna cena plynu 70 eur a najvyššia cena elektrickej energie 120 eur za MWh,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Výroba chleba, pečiva, zákuskov či cestovín je energeticky najnáročnejšia z celého potravinárskeho sektora. Napríklad oproti mliekarom spotrebujú pekári, cukrári či cestovinári až šesťnásobne viac energie. Energetické nároky sektora produkujúceho chlieb, pečivo, cestovín či koláčov sa pritom významne neznižujú ani inštaláciami najmodernejších technológií. Tie najnovšie dokážu ušetriť maximálne 15 % energií oproti technológiám z 80-tych rokov. Pri využívaní fotovoltiky zasa distribútori energií odmietajú vydávať povolenia na pripojenie do siete.

Neustále rastúce náklady na energie tak spôsobujú nekončiace zvyšovanie cien, ktoré musí zaplatiť konečný spotrebiteľ. Ceny pekárenských výrobkov sa stávajú nekonkurencieschopné v porovnaní s podobnými výrobkami v okolitých štátoch, v ktorých vlády svojich potravinárov citeľne podporujú. Keďže aktuálne vedenie štátu nevyvíja absolútne žiadne aktivity na podporu predaja domácich výrobkov a doposiaľ nepredstavilo žiadny systém podpory domácej produkcie potravín, zvyšuje sa saldo zahraničného obchodu, rastie dovoz, klesá objem domácej výroby a začínajú sa zatvárať výrobné prevádzky. To všetko vedie k útlmu domácej produkcie, ekonomickým stratám podnikov a zvyšovaniu úrovne nezamestnanosti. 

„Nerozumieme, prečo sa vláda neinšpiruje existujúcimi riešeniami z európskych krajín, ktoré svoje potravinárstvo i priemysel chránia pred aktuálnou nepriaznivou situáciou podporami a zastropovaním cien všetkých energií. Slovensko pritom vyrába elektrickú energiu lacno, ale podniky ju musia nakupovať extrémne draho. Upozorňujeme, že ak začne na Slovensku kolabovať produkcia chleba, pečiva, koláčov či cestovín, vážne to zasiahne aj domácich mlynárov a skolabuje naša najdôležitejšia potravinová vertikála. Vyzývame preto vládu, aby do konca septembra uviedla do praxe legislatívu a kompenzácie zvýšených nákladov na energie. Inak dôjde k zastavovaniu výroby,“ upozornil Milan Lapšanský.

red.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Je po voľbách a nastal čas zmierenia

Je po voľbách a všade je cítiť nenávisť, hnev a polarizovanú spoločnosť. Takto to ďalej …

Jeden komentár

  1. za socializmu som doma obcas piekol chlieb len tak zo zabavy nie z nutnosti, zeby chlieb nebol v Potravinach…dnes podla toho co sa deje budem chlieb piect z nutnosti…skutocne uzasny pokrok sme dosiahli…to je ono, to je ono…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *