Home / EKONOMIKA / BIDENova administrativa sa snaží vyblokovať ČÍNU. Čím? Ako?

BIDENova administrativa sa snaží vyblokovať ČÍNU. Čím? Ako?

Podľa britského denníka Financial Times nové obmedzenia exportu čipovej technológie z USA do čínskych spoločností tento týždeň vyvolali nahnevanú reakciu Pekingu.

Okrem rétoriky sa očakáva, že Čína spustí novú vlnu financovania na podporu domácej výroby polovodičov. Washington neustále uťahuje slučku na čínskom technologickom sektore a obmedzuje prístup k špičkovým čipovým komponentom a strojovým zariadeniam. Jeho najnovším krokom je zavedenie prísnych licenčných požiadaviek, ktoré pravdepodobne zablokujú predaj špičkových procesorov od amerických výrobcov čipov Nvidia a AMD, používaných v systémoch umelej inteligencie. Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo USA z pokusu uvaliť na Čínu „technologickú blokádu“ s cieľom zachovať ich technologickú „hegemóniu“ a uviedlo, že rozširuje koncepciu národnej bezpečnosti. USA uviedli, že sa obávajú, že ich technológia bude prispôsobená na vojenské účely. Nie je možné prelomiť takúto „blokádu, obmedzenia budú Čínu nútiť, aby našla lokálnu náhradu,“ povedal jeden z vedúcich predstaviteľov čínskeho výrobcu čipov. Čínska vláda už naliala obrovské sumy peňazí do sektora čipov, pričom štátne investičné fondy sa zameriavajú na začínajúce čipové spoločnosti, ktoré sľubujú nahradiť zahraničných konkurentov. Veľkorysosť vyvolala obvinenia z plytvania, korupcie a zlého hospodárenia. Výrobca čipov Tsinghua Unigroup v roku 2020 nesplatil svoje dlhopisy napriek tomu, že dostal od vlády desiatky miliárd dolárov.

Analytici sa domnievajú, že séria významných zlyhaní neodradí Peking od jeho snahy o čipovú sebestačnosť, keďže Washington urýchľuje obkľúčenie čínskeho technologického sektora s čoraz prísnejšími kontrolami. Denník Financial Times pripomína, že zničujúci vplyv sankcií Washingtonu na spoločnosť Huawei, ktoré v roku 2020 zakázali čínskemu telekomunikačnému monštru používať všetky čipy využívajúce americkú technológiu, podčiarkuje prepojenú povahu globálneho dodávateľského reťazca čipov. Tento krok ochromil podnikanie spoločnosti so smartfónmi.

Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *