Home / POLITIKA / UKRAJINCI pri Chersone utrpeli ťažké straty. PREČO? Vysvetľujeme

UKRAJINCI pri Chersone utrpeli ťažké straty. PREČO? Vysvetľujeme

Nemecký časopis Der Spiegel v súvislosti s aktivitou ukrajinskej armády v Chersonskej oblasti uvádza, že podľa britskej vojenskej rozviedky sú ukrajinské jednotky, ktoré postupujú, nedostatočne vycvičené a nedostatočne vyzbrojené.

Na dostatočnú ochranu jednotiek im podľa vojenských expertov okrem iného chýbajú aj systémy protivzdušnej obrany a obrnené transportéry. Niektoré systémy protivzdušnej obrany, ako napríklad typ Nasams, prisľúbili Kyjevu jeho západní partneri. Tie by však zrejme slúžili predovšetkým na ochranu miest, aspoň taký je plán. V rámci ozbrojených síl zrejme stále chýba koordinácia pre ofenzívnu úlohu na fronte. Reportéri Spiegelu videli na fronte popri vojenských transportéroch aj sanitky, ale žiadne transportéry obrnených jednotiek. Tie sú dôležité najmä pre ochranu postupujúcich pešiakov. Prvé zábery postupu okrem iného ukázali, ako sa nechránení ukrajinskí pešiaci predierajú cez Chersonské polia a ako vojaci zo strachu z mín sedia na strechách vozidiel. Ukrajinskí vojaci na južnom fronte preto v posledných dňoch hlásili vážne straty.

Okrem zbraní potrebujú Ukrajinci na dlhodobú ofenzívu aj stály prísun munície a nových, dobre vycvičených regrútov. Spojenci zrejme budú musieť z dlhodobého hľadiska zvýšiť svoju produkciu a spustiť ďalšie výcvikové misie, ako to už robí Veľká Británia. Ukrajinskí vojaci, ktorých možno stretnúť na južnom fronte, si nerobia ilúzie o rýchlych úspechoch. Varujú pred podceňovaním nepriateľských jednotiek, najmä v obrane. Rusi a ich pomocné jednotky z Donbasu kopali už mesiace.

Mnohé zo svojich pozícií opevnili betónom. V súčasnosti je počet ukrajinských vojakov v Chersonskej oblasti stále nižší ako ruských. V dôsledku toho sa Ukrajinci opakovane uchyľujú k útokom za nepriateľskými líniami, ako napríklad na Kryme, v snahe zasiahnuť okupantov. Ako ďaleko sa s touto taktikou dostanú, zatiaľ nie je možné predvídať. Aj keď je morálka Putinových jednotiek na západ od Dnepra nízka, ako už týždne hlásia ukrajinskí bojovníci, nepriatelia sú napriek slabému zásobovaniu stále tvrdí. Zatiaľ medzi Rusmi nepanovala žiadna panika. „Ak chcú Ukrajinci vyhnať okupantov zo všetkých častí krajiny, čakajú ich ešte tvrdé boje“ – konštatuje Der Spiegel.

Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *