Home / POLITIKA / ŠÉFa SIS bude zastupovať bývalá PROKURÁTORKA

ŠÉFa SIS bude zastupovať bývalá PROKURÁTORKA

Zadržaného šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského bude zastupovať obhajkyňa a dlhoročná bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Eva Mišíková. Pre TASR to potvrdila advokátka Mišíková.

„Pán Pčolinský si ma zvolil za obhajkyňu a ja som príslušnú zložku prijala,“ uviedla pre TASR s tým, že v danej chvíli sa vzhľadom na vykonávanie úkonov k veci vyjadrovať nemôže.

Riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského zadržali pre podozrenie z korupcie preto, že podľa polície zobral úplatok od Zoroslava Kollára. Pčolinského podľa informácií Denníka N usvedčuje aj jeho bývalý námestník Boris Beňa, ktorý mu úplatok podľa vyšetrovateľov odovzdal. Beňu zadržali pre korupciu už pred niekoľkými mesiacmi, od začiatku spolupracoval s políciou. Stále je vo väzbe. Pčolinský údajne zobral úplatok za to, že tajná služba prestane Zoroslava Kollára rozpracovávať.

Kto je V. Pčolinský – riaditeľ SIS ?

SIS riadi a na verejnosti zastupuje riaditeľ, ktorého na základe návrhu vlády SR vymenúva prezident SR. Riaditeľ SIS predkladá najmenej raz ročne NR SR správu o plnení úloh SIS. Na činnosť SIS dohliada Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS. Vláda SR na návrh riaditeľa SIS schvaľuje Štatút SIS, ktorý upravuje zameranie, organizáciu a riadenie spravodajskej služby. Úlohy SIS ukladá Bezpečnostná rada Slovenskej republiky (BR SR), ktorá je poradným orgánom vlády SR. BR SR predsedá predseda vlády SR a riaditeľ SIS je trvalo prizývaný na jej rokovania. V rámci štruktúry BR SR pôsobí aj Výbor pre koordináciu spravodajských služieb, ktorý prerokúva problematiku dotýkajúcu sa činnosti spravodajských služieb v SR a tiež otázky bezpečnosti SR. Riaditeľ SIS je členom tohto výboru, predsedom výboru je predseda vlády SR.

01

Ing. Vladimír Pčolinský, PhD., riaditeľ SIS

Dátum narodenia: 10. apríla 1978
Miesto narodenia: Vranov nad Topľou
Rodinný stav: ženatý, 1 dieťa

Ing. Vladimír Pčolinský, PhD. bol za riaditeľa SIS vymenovaný 15. apríla 2020 prezidentkou SR na základe návrhu vlády SR. Vo funkcii vystriedal Ing. Antona Šafárika.

Vzdelanie:

1992 – 1996: Gymnázium Vranov nad Topľou

1996 – 2001: Obchodná fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave Inžinierske štúdium, odbor: Komerčné inžinierstvo, marketing (Ing.)

2001 – 2010: Obchodná fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave Doktorandské štúdium, odbor: Odvetvové a prierezové ekonomiky, špecializácia: Ekonomika obchodu a priemyslu (PhD.)

2010 – 2011: Akadémia Policajného zboru v Bratislave Špecializačné policajné štúdium, odbor: Ochrana osôb a majetku

 

Pracovné pozície:

2000 – 2002: externý poradca podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky

2002: poradca ministra vnútra Slovenskej republiky

2002 – 2006: generálny riaditeľ Kancelárie ministra vnútra Slovenskej republiky

2006 – 2010: asistent poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť

2010 – 2011: zástupca generálneho riaditeľa Kancelárie ministra vnútra Slovenskej republiky

2012: generálny riaditeľ Kancelárie ministra vnútra Slovenskej republiky

2013 – 2015: manažér v súkromnej spoločnosti

2015 – 2019: referent bezpečnosti, Kancelária starostu, Miestny úrad Bratislava – Dúbravka

2016 – 2017: hospodár poslaneckého klubu, Národná rada Slovenskej republiky

2016 – 2020: člen Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

2017 – 2020: bezpečnostný špecialista v súkromnej spoločnosti

Pedagogické pôsobenie:

2002 – 2006: Ekonomická univerzita v Bratislave Obchodná fakulta – člen komisií pre štátne záverečné skúšky Fakulta medzinárodných vzťahov – Marketing (vedenie seminárov)

2007 – 2009: Bratislavská vysoká škola práva v Bratislave Fakulta masmédií – Politický marketing (prednášky a vedenie seminárov)

2010 – 2017: Univerzita Komenského v Bratislave, Fakulta managementu Marketing vo sfére politiky (prednášky a semináre) Marketing vo verejnej sfére (prednášky a semináre) vedenie diplomových prác (50 diplomantov) člen komisií pre štátne záverečné skúšky

 

Verejné pôsobenie:

2009, 2014: člen Ústrednej volebnej komisie pre voľby do Európskeho parlamentu

2009 – 2013: predseda Ústrednej volebnej komisie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov

2014 – 2020: Komisia pre ochranu verejného poriadku hl. mesta SR Bratislavy

Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

VIEME PRVÍ: Známy politológ chce byť europoslancom

Informácie zo sobotňajšieho utajené stretnutie priaznivcov známeho politológa Jána Baráneka v bratislavskom hoteli Apolo prenikli …

Jeden komentár

  1. Do vazby.Ešte aj nadpisom klamete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *