Home / POLITIKA / COVID – 19 . Východisko

COVID – 19 . Východisko

Priznám sa, že v súvislosti s pandémiou COVIDU -19 často nenachádzam primerané východisko a pritom sa snažím  sledovať názory viacerých autorít. Problém je aj v tom, že sa líšia názory mnohých odborníkov  a tiež  ako laik nedokážem  posúdiť kvalitu rôznych  štúdií . Problém vidím tiež v tom, že žijeme v spoločnosti, ktorej časť  je viac či menej nakazená vírusom propagandy, ktorá vznikla s cieľom škodiť nám.

 Chcem veriť tomu, že táto propaganda funguje len na tých menej inteligentných, hlavne takých, ktorí jej chcú veriť, lebo v nej hľadajú napríklad  ospravedlnenia vlastných zlyhaní . Ja osobne som toho názoru, že koronavírus existuje, že sa šíri medzi nami a šíri sa rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Tiež nepochybujem o jeho intenzívnejšom priebehu, ako je len obyčajná chrípka. Taktiež si uvedomujem, že kapacity v našich nemocniciach sú obmedzené, pretože máme obmedzené počty zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú tiež pozitívny na COVID a museli zostať doma. Preto nečinnosť nie je dobré riešenie.

Ponúkam  stanovisko môjho priateľa primára  neurológie: “ Aj keď som odporcom opatrení, ktoré nie sú adekvátne pri ochrane obyvateľstva proti vírusu, ktorý sa medzitým ukázal menej devastujúci oproti iným vírusovým epidémiám z minulosti. Vnímam hlavne často  umelo vyvolanú paniku a strach médiami a politikmi.  Niektorým politikom to možno vyhovuje, lebo sa tvária, že nás chránia, aj keď nás v skutočnosti ničia – nemyslel som ničenie len materiálne, ale najmä duševné. Spoločnosť je rozdelená na dva nezmieriteľné tábory – tí čo v COVID – 19 veria aj keď problematike vôbec nerozumejú a prirovnávajú to k epidémii moru – a tí popierači, ktorí v COVIDE  vidia len jednu z mnohým infekcií vôbec nie najsmrteľnejších, ktorá si však berie svoju zákonitú daň . Niektorým politikom to možno vyhovuje najmä preto, aby odviedli pozornosť od iných problémov, ktoré by mali ale nevedia riešiť „. Toľko stanovisko. Aké je východisko? Podľa môjho  názoru,  potrebujeme kvalifikovaný verejný diskurz o COVIDE. Len hlavne nech sa diskutuje a nech odborná oponentúra nie je považovaná za osobný atak, ale o snahu hľadať pravdu, alebo sa jej aspoň približovať. Ľudia potrebujú v tejto zmesi rôznych názorov a emócií vidieť príťažlivú a reálnu víziu. Ak je to každú chvíľu inak, dáva to priestor rôznym kontraproduktívnym názorom, ktoré naštrbujú dôveru v systém. Svet potrebuje lídrov, ktorí by rešpektovali odborné závery expertov i mali nadhľad a líderský talent na múdre rozhodnutia. V náročnej dobe treba národ integrovať a nie polarizovať. Na záver ponúkam názor môjho druhého priateľa primára kardiológie, ktorý uvádza: „Pravda sa ukáže neskôr. Musíme to prežiť. Netreba ale strašiť a vyhrážať sa, to je politika. Ja by som už testoval /v tichosti/ len presné ciele a vychytával chorých a na nich by som sa sústredil a ponechal to len na zdravotníkov. Politikov od toho dištancoval a nech riešia ekonomický a spoločenský život.“

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *