Home / SLOVENSKO / Najvyšší súd sa bude v pondelok zaoberať dovolaním v prípade podnikateľov Salmanovcov

Najvyšší súd sa bude v pondelok zaoberať dovolaním v prípade podnikateľov Salmanovcov

5.9.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) vytýčil na pondelok 7. septembra verejné zasadnutie, na ktorom sa má zaoberať mimoriadnym dovolaním v prípade podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovcov.

Dovolanie v tomto prípade podala ešte ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v roku 2017, pričom ide o kauzu údajného podplácania bývalého riaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušana K. V tejto kauze NS SR v roku 2016 konštatoval nevinu obžalovaného otca a syna.

Neoprávnené vyplatenie

Podľa obžaloby si v tomto prípade Sergej a Alexander Salmanovci v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur.

Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan K. Spod obžaloby však otca so synom Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v júli 2015 oslobodil, pričom v novembri 2016 verdikt potvrdil aj najvyšší súd.

Vinní z podplácania

Podnikatelia Alexander a jeho otec Sergej Salmanov si v apríli 2015 na NS SR vypočuli právoplatný rozsudok, ktorým ich súd uznal vinných z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. NS SR tak potvrdil verdikt ŠTS z roku 2014. Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vyplácania vrátenej DPH desať percent z uplatnených odpočtov.

Odmenu jej v decembri 2010 vypočítali na 290-tisíc eur, Mária Z. napokon dostala 40-tisíc eur v hotovosti. Zvyšných 250-tisíc eur nechala na ďalšie zhodnotenie u podnikateľov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať.

Sergej dostal v tomto prípade trest sedem rokov, syn Alexander šesťročný trest. Obaja si ich mali odpykať vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Alexandra z výkonu trestu podmienečne prepustili v roku 2017, jeho otca začiatkom roku 2018.

Viac k témam: daňový úrad, neoprávnené odpočty DPH
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd sa bude v pondelok zaoberať dovolaním v prípade podnikateľov Salmanovcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *