Home / SVET / Severokórejská vláda chce potrestať úrady vo Wonsane pre nepripravenosť na tajfún Maysak

Severokórejská vláda chce potrestať úrady vo Wonsane pre nepripravenosť na tajfún Maysak

5.9.2020 (Webnoviny.sk) – Severná Kórea sa zaviazala, že potrestá miestnych predstaviteľov za tajfún Maysak, ktorý v stredu udrel na východné pobrežie krajiny.

Noviny Rodong Sinmun vládnej Kórejskej strany práce obvinili úrady v meste Wonsan, že sa nepripravili na živel a správali sa nezodpovedne. Noviny nešpecifikovali, koľko ľudí zomrelo, utrpelo zranenia alebo sa stratilo, spomenuli však „desiatky obetí“.

Nespokojnosť verejnosti

Predstavitelia Wonsanu podľa novín zlyhali splniť nariadenia vládnej strany. Údajne im nariadili, aby „okamžite zorganizovali projekt na dôkladnú identifikáciu rizikových nehnuteľností a evakuáciu všetkých obyvateľov“.

„Padlo rozhodnutie, že osobám zodpovedným za obete bude uložený prísny stranícky, administratívny a zákonný trest,“ píše sa v novinách.

Podľa redaktorky britskej televízie BBC Celie Hatton nie je možné overiť, či miestni predstavitelia naozaj ignorovali nariadenia alebo sa na nich vládna strana nespravodlivo zamerala s cieľom upokojiť nespokojnosť verejnosti.

Týždeň po Bavi

Tajfún Maysak spôsobil v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) škody týždeň po tom, čo ju zasiahol tajfún Bavi.

Krajina je pre odlesňovanie kopcov a hôr obzvlášť náchylná na záplavy a zábery štátneho vysielateľa KCTV tento týždeň ukázali, ako vysoká voda zničila mosty a múry v provincii Kangwon, kde sa nachádza aj Wonsan.

Maysak zasiahol aj Južnú Kóreu, kde zabil najmenej dvoch ľudí a vynútil si evakuáciu viac ako 2 200 obyvateľov v meste Pusan.

Viac k témam: tajfún, trest, vláda
Zdroj: Webnoviny.sk – Severokórejská vláda chce potrestať úrady vo Wonsane pre nepripravenosť na tajfún Maysak © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *