Home / Veda a technika / Posádka lode Crew Dragon sa čoskoro vráti na Zem, SpaceX a NASA dokončujú prípravy

Posádka lode Crew Dragon sa čoskoro vráti na Zem, SpaceX a NASA dokončujú prípravy

1.8.2020 (Webnoviny.sk) – Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosť SpaceX dokončujú prípravy návratu vesmírnej lode Crew Dragon z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) s astronautmi Bobom Behnkenom a Dougom Hurleym. Ak to počasie dovolí, dvojica by sa mala vrátiť na Zem v nedeľu 2. augusta.

Astronauti sa v súčasnosti lúčia s kolegami na ISS a potom by sa mali nalodiť do Crew Dragon, ktorú prezývajú Endeavour, a pripraviť na odchod.

Podmienky zatiaľ vyhovujú

Kapsula by sa mala podľa plánov od stanice odpojiť v nedeľu približne o 1:34 stredoeurópskeho letného času. Jej pristátie vo vodách Mexického zálivu pri Floride je naplánované na 20:42 stredoeurópskeho letného času.

Pristávanie by mohol skomplikovať hurikán Isaias, ktorý sa blíži k Floride. Tímy NASA a SpaceX ho preto dôkladne monitorujú a zhodnocujú následky, ktoré by mohol mať na vybrané miesta pristátia lode. Zatiaľ sú však podľa NASA podmienky na niekoľkých miestach vyhovujúce.

Prvotiny pre SpaceX aj NASA

Crew Dragon od SpaceX priviezla Behnkena a Hurleyho na ISS koncom mája v rámci misie Demo-2. Pre spoločnosť Elona Muska to bola prvá vesmírna misia s ľudskou posádkou, NASA zase vyslala svojich astronautov do vesmíru po prvý raz od roku 2011 z americkej pôdy.

Tiež to bol vôbec prvý komerčný let, ktorý priviezol ľudí na ISS. Misia bude úspešná až po bezpečnom návrate astronautov na Zem.

Informácie pochdázakú z webstránky www.nasa.gov a archívu agentúry SITA.

Viac k témam: Crew Dragon, ISS Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Posádka lode Crew Dragon sa čoskoro vráti na Zem, SpaceX a NASA dokončujú prípravy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia otvorila v arktickom Švédsku svoj prvý pevninský štartovací komplex pre malé satelity

Celkový počet satelitov by mohol do roku 2040 dosiahnuť 100-tisíc v porovnaní so súčasnými piatimi tisíckami funkčných satelitov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *