Home / EKONOMIKA / Informatika / Google skvalitní videohovory vďaka umelej inteligencii, ktorá vyrieši problémy so zvukom

Google skvalitní videohovory vďaka umelej inteligencii, ktorá vyrieši problémy so zvukom

5.4.2020 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť Google vyvinula umelú inteligenciu, ktorá dokáže zlepšiť kvalitu videohovorov a „vyplniť medzery“ spôsobené zlým internetovým spojením. WaveNetEQ využíva knižnicu s rečovými dátami na realistické vyplnenie krátkych segmentov v konverzácii.

Umelá inteligencia je trénovaná tak, aby produkovala zvuky slabík, pričom dokáže vyplniť medzery do 120 milisekúnd.

Stratené pakety

Firma prichádza s novinkou v čase, keď ľudia v dôsledku šírenia koronavírusu začali oveľa viac využívať na komunikáciu z karantény práve videohovory.

Pri telefonovaní cez internet sú dáta rozdelené na takzvané pakety. Zlé internetové pripojenie môže zapríčiniť, že pakety sa nedostanú k prijímateľovi v správnom poradí a čase, alebo o ne môže prísť úplne. To môže spôsobiť výrazný pokles kvality hovoru.

Google uviedol, že 99 percent hovorov prostredníctvom aplikácie Duo je poznačených problémami so zvukom. WaveNetHQ pracuje tak, že vyplní konkrétne rečové dáta v medzerách spôsobených výpadkami zvuku.

Hlasy stovky ľudí

Pri tvorbe systému použili hlasy sto ľudí v 48 jazykoch, aby sa dokázal čo najlepšie naučiť charakteristiky ľudského hlasu.

Systém je v súčasnosti dostupný pre smartfón Pixel 4, no tento rok ho firma plánuje rozšíriť pre ďalšie zariadenia s Androidom.

Google zároveň potvrdil, že nový systém je chránený pred zneužitím údajov treťou stranou.

Viac k témam: umelá inteligencia, videohovory
Zdroj: Webnoviny.sk – Google skvalitní videohovory vďaka umelej inteligencii, ktorá vyrieši problémy so zvukom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *