Home / EKONOMIKA / Odhad deficitu verejných financií sa zvýšil, schodok má dosiahnuť takmer 9 percent HDP

Odhad deficitu verejných financií sa zvýšil, schodok má dosiahnuť takmer 9 percent HDP

5.4.2020 (Webnoviny.sk) – Rozpočet verejnej správy môže v tomto roku skončiť v schodku v objeme až takmer 9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Odhaduje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v aktuálnom rozpočtovom semafore, do ktorého zapracovala aj vplyv pandémie na rozpočet Slovenska.

Vplyv pandémie koronavírusu

Pri naplnení vládou deklarovanej pomoci a za predpokladu, že sa neprijmú kompenzačné opatrenia, totiž môže podľa rady schodok verejných financií v tomto roku dosiahnuť 8,019 mld. eur, teda takmer 8,7 % HDP.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Oproti februáru tak rozpočtová rada zhoršila odhad deficitu verejných financií na tento rok o 5,653 mld. eur, teda o 6,12 % HDP.

„Zhoršenie očakávaného vývoja hospodárenia verejnej správy je spôsobené vplyvom pandémie koronavírusu s celkovým negatívnym dopadom na rozpočet vo výške 5,76 mld. eur, teda 6,23 % HDP, pričom k rastu deficitu prispieva negatívny vývoj ekonomického prostredia ako aj opatrenia vlády na podporu ekonomiky,“ konštatuje RRZ vo svojom rozpočtovom semafore.

Opatrenia vlády navýšia deficit

Odhad vplyvu pandémie pritom vychádza zo scenára ekonomického vývoja zahrnutého v kvantifikácii RRZ zverejnenej 20. marca, ktorý predpokladá pokles HDP o 5 %. Predpoklad o rozpočtovom vplyve opatrení vlády na podporu ekonomiky vychádza z plánovanej pomoci zverejnenej vládou dňa 29. marca.

Očakávaný výpadok daňových a odvodových príjmov oproti rozpočtu je na úrovni 2,07 mld. eur. Zníženie výnosu vyplýva zo zhoršeného vývoja ekonomiky a týka sa všetkých typov daní a odvodov.

Opatrenia vlády na podporu ekonomiky navýšia deficit o 3 mld. eur za predpokladu poskytovania mesačnej pomoci vo výške 1 mld. eur počas obdobia troch mesiacov.

Mimo vplyvov spôsobených pandémiou je podľa rady najväčšie riziko pre rozpočet v sociálnych transferoch a dávkach vo výške 653 mil. eur, ktoré vyplýva najmä zo zavedenia 13. dôchodku.

Viac k témam: deficit verejných financií, Ekonomické dopady koronavírusu, RRZ Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, verejné financie
Zdroj: Webnoviny.sk – Odhad deficitu verejných financií sa zvýšil, schodok má dosiahnuť takmer 9 percent HDP © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Biznis konferencia Empire Con 10 s novým dátumom a v novom šate

Dvojdňový prílev informácií zameraný na sales a leadership, má na svedomí úspešný slovenský networker David Zbojek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *