Home / SVET / Holandské železnice zaplatia vojnové reparácie v desiatkach miliónov eur za transporty Židov

Holandské železnice zaplatia vojnové reparácie v desiatkach miliónov eur za transporty Židov

26.6.2019 (Webnoviny.sk) – Holandská štátna železničná spoločnosť NS oznámila, že zaplatí reparácie Židom, Rómom a Sintom, ktorých transportovala do táborov v Holandsku počas druhej svetovej vojny, odkiaľ ich ďalej posielali do nacistických koncentračných táborov.

Šéf NS Rogier van Boxtel v stredu povedal, že rozhodnutie sa dotkne tisícok osôb, ktoré holokaust prežili, ako aj priamych rodinných príslušníkov obetí, a bude spoločnosť stáť desiatky miliónov eur.

Železnice v stanovisku uviedli, že ich rola, ktorú zohrali pri masových deportáciách na príkaz nacistických okupantov, predstavuje „čiernu stránku histórie spoločnosti“.

NS sa za ňu ospravedlnila už v roku 2005. Minulý rok zriadila komisiu, ktorej úlohou je zistiť, ako by mohla individuálne reparácie zaplatiť.

Vojnu v Holandsku neprežilo viac než 100-tisíc Židov, teda 70 percent tamojšej židovskej komunity. Väčšinu z Holandska deportovali a zavraždili v nacistických koncentračných táboroch.

Najprv ich zhromaždili v mestách a previezli vlakmi do tranzitných táborov v Holandsku, aby ich následne poslali do koncentračných táborov.

Viac k témam: holokaust, vojnové reparácie, Židia
Zdroj: Webnoviny.sk – Holandské železnice zaplatia vojnové reparácie v desiatkach miliónov eur za transporty Židov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *