Home / SVET / Holandské železnice zaplatia vojnové reparácie v desiatkach miliónov eur za transporty Židov

Holandské železnice zaplatia vojnové reparácie v desiatkach miliónov eur za transporty Židov

26.6.2019 (Webnoviny.sk) – Holandská štátna železničná spoločnosť NS oznámila, že zaplatí reparácie Židom, Rómom a Sintom, ktorých transportovala do táborov v Holandsku počas druhej svetovej vojny, odkiaľ ich ďalej posielali do nacistických koncentračných táborov.

Šéf NS Rogier van Boxtel v stredu povedal, že rozhodnutie sa dotkne tisícok osôb, ktoré holokaust prežili, ako aj priamych rodinných príslušníkov obetí, a bude spoločnosť stáť desiatky miliónov eur.

Železnice v stanovisku uviedli, že ich rola, ktorú zohrali pri masových deportáciách na príkaz nacistických okupantov, predstavuje „čiernu stránku histórie spoločnosti“.

NS sa za ňu ospravedlnila už v roku 2005. Minulý rok zriadila komisiu, ktorej úlohou je zistiť, ako by mohla individuálne reparácie zaplatiť.

Vojnu v Holandsku neprežilo viac než 100-tisíc Židov, teda 70 percent tamojšej židovskej komunity. Väčšinu z Holandska deportovali a zavraždili v nacistických koncentračných táboroch.

Najprv ich zhromaždili v mestách a previezli vlakmi do tranzitných táborov v Holandsku, aby ich následne poslali do koncentračných táborov.

Viac k témam: holokaust, vojnové reparácie, Židia
Zdroj: Webnoviny.sk – Holandské železnice zaplatia vojnové reparácie v desiatkach miliónov eur za transporty Židov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev očakáva začiatok rokovaní o vstupe do EÚ v prvej polovici tohto roka, podľa Šmyhaľa to bloku prinesie viac výhod

Šmyhaľ zdôraznil päť oblastí v ktorých by členstvo Ukrajiny mohlo byť pre EÚ prínosom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *