Home / Veda a technika / NASA sa snaží prebudiť rover Opportunity po silnej piesočnej búrke na Marse

NASA sa snaží prebudiť rover Opportunity po silnej piesočnej búrke na Marse

MYS CANAVERAL 1. septembra (WebNoviny.sk) – Pracovníci Amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s napätím čakajú, či sa v týchto dňoch prebudí k životu rover Opportunity na Marse, ktorý sa neozval už od začiatku júna.

Odborníci pritom dávali výpadok signálu z Opportunity za vinu mohutnej piesočnej búrke, ktorá na Marse zúrila od 10. júna. Búrka, ktorá zasiahla až štvrtinu povrchu Marsu, znemožňovala slnečnému žiareniu prenikať na povrch planéty a rover sa tak nemohol nabíjať.

Odporúčame:
Z ruskej časti ISS uniká vzduch, podľa NASA však astronautom nehrozí nebezpečenstvo

Piesočná búrka podľa aktuálnych informácií ustala a solárne panely Opportunity tak môžu po dlhej dobe zachytiť dostatok slnečného žiarenia na to, aby prístroj začal opäť riadne fungovať. Doteraz boli podľa NASA batérie Opportunity schopné udržiavať v chode len časovač, ktorý by však mal prístroj v správny čas „zobudiť“ a vykonať pravidelnú kontrolu úrovne dobitia batérií.

Pracovníci NASA však zároveň varujú pred prílišným optimizmom a upozorňujú, že existuje aj možnosť, že sa Opportunity už nikdy neohlási. Ak by nezachytili signál v priebehu niekoľkých mesiacov, o spojenie s roverom sa už prestanú pokúšať.

Odporúčame:
Trhlinu na ruskej časti ISS opravili, tlak sa vrátil na normálnu hodnotu

Rover Opportunity spolu s roverom Spirit vypustila NASA v roku 2003 a oba pristáli na Marse, každý na inom území, v januári 2004. Ich úlohou je čo najdetailnejší prieskum marťanského povrchu.

Oba rovery výrazne prekonali svoju očakávanú životnosť, Spirit fungoval, i keď s neustálymi problémami, do roku 2010, Opportunity zrejme funguje až do dnešných dní. Oba pritom mali očakávanú životnosť len 90 marťanských dní. Jeden deň na Marse trvá 24 hodín a 40 a pol minúty.

Viac k témam: Mars, NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír, rover Opportunity, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – NASA sa snaží prebudiť rover Opportunity po silnej piesočnej búrke na Marse © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európsky teleskop Euclid úspešne vyslali za objavovaním tajomného temného vesmíru

Euclid mal pôvodne štartovať na ruskej rakete z Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, hlavného európskeho kozmodrómu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *