Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Trump kritizoval Fed pre vyššie úrokové sadzby, vyjadrenia prezidenta však vyvolali znepokojenie

Trump kritizoval Fed pre vyššie úrokové sadzby, vyjadrenia prezidenta však vyvolali znepokojenie

WASHINGTON 20. júla (WebNoviny.sk) – Nespokojnosť s tým, že americký Federálny rezervný systém (Fed) v poslednom období zvýšil úrokové sadzby, vyjadril prezident USA Donald Trump.

Finančné trhy reagovali mierne

„Nepáči sa mi, ak v ekonomike robíme tak veľa práce a potom vidím sadzby stúpať,“ povedal Trump vo štvrtok v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC. Prezident však v súvislosti s politikou Fed-u dodal, že „ich necháva robiť to, čo považujú za najlepšie“.

Odporúčame:
Zvyšovanie úrokových sadzieb bude v USA pokračovať, podľa šéfa Fedu za to môže ekonomický rast

Reakcia finančných trhov bola mierna. Dolár oslabil oproti jenu na 112,46 JPY/USD z úrovne 112,84 JPY/USD a výnosy z amerických štátnych cenných papierov sa trochu znížili.

Prezidentove vyjadrenia však vyvolali znepokojenie napríklad medzi niektorými bývalými predstaviteľmi Fed-u, ktorí ich považujú za možnú snahu vyvinúť tlak na centrálnu banku.

Vybočuje z tradície

„Neteší ma to,“ povedal Carl Tannenbaum, bývalý predstaviteľ pobočky centrálnej banky USA v Chicagu. „Jeho vyjadrenia určite nie sú bezprostrednou hrozbou nezávislosti Fed-u, ale vybočujú z tradície,“ povedal o slovách prezidenta.

Centrálna banka USA minulý mesiac zvýšila úrokové sadzby už druhýkrát v tomto roku a vyslovila predpoklad, že v priebehu roku 2018 ich zdvihne ešte dvakrát. Cieľom zvyšovania úrokov je predísť prehriatiu ekonomiky a vysokej inflácii. Rast úrokových sadzieb však zároveň môže oslabiť tempo hospodárskeho rastu a zmenšiť pozitívny vplyv zníženia daní.

Viac k témam: Donald Trump, FED americký Federálny rezervný systém
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump kritizoval Fed pre vyššie úrokové sadzby, vyjadrenia prezidenta však vyvolali znepokojenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár mierne oslabil oproti jenu aj voči euru, Fed zrejme zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Oproti japonskému jenu dolár klesol na 107,88 JPY/USD z piatkovej úrovne 107,90 JPY/USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *