Home / POLITIKA / Milióny pre teroristov: Palestínska samospráva poskytla teroristom v roku 2019 najmenej 517,4 milióna šekelov

Milióny pre teroristov: Palestínska samospráva poskytla teroristom v roku 2019 najmenej 517,4 milióna šekelov

Nová správa Palestinian Media Watch odhaľuje, že PA minulý rok utratila viac ako pol miliardy šekelov na platy uväzneným teroristom.

Podľa nedávno zverejnených finančných správ Palestínskej samosprávy Palestinian Media Watch zistili, že sa PA priznala k tomu, že v roku 2019 minula najmenej 517,4 miliónov šekelov (149,7 milióna USD / 136 miliónov EUR) na výplatu platov väzneným a prepusteným teroristom.

Výdavky PA na príspevky zraneným teroristom a rodinám mŕtvych teroristov v roku 2019 predstavovali najmenej 151,6 milióna šekelov. Celkovo boli v roku 2019 výdavky PA na platby teroristom a rodinám mŕtvych teroristov – časť toho, čo Izrael nazval politikou PA „Pay-for-Slay“ (platby za vraždy) – minimálne 669 miliónov šekelov (193,6 milióna USD / 175,8 Milióna EUR).

V súlade s izraelským zákonom by teraz mal minister obrany Naftali Bennet predložiť kabinetu národnej bezpečnosti správu, ktorá hovorí, že výdavky PA na jeho politiku „Pay-for-Slay“ boli najmenej 669 miliónov šekelov.

Izraelské zákony požadujú, aby bola táto suma odpočítaná z mesačných odvodov daní, ktoré Izrael na PA prevádza.

Pozadie

Od svojho založenia v roku 1994 vykonávala PA politiku „Pay-for-Slay“, podľa ktorej vypláca každoročne milióny šekelov v mesačných rentách za odmenu palestínskym väzneným a prepusteným teroristom a v mesačných rentách zraneným teroristom a rodinám zabitých teroristov (tzv. „Mučeníkov“) .

PA kodifikovala túto politiku v Zákone o väzňoch a prepustených väzňov v roku 2004. Od tej doby predseda PA Mahmúd Abbás dvakrát (v rokoch 2006 a 2010) schválil výrazné navýšenie týchto mesačných platieb preplatených zo strany PA teroristom.

Podľa miestoprísažného svedectva vysokého predstaviteľa PA nie sú platby PA zraneným teroristom a rodinám mŕtvych teroristov kodifikované v zákone PA, ale iba v nezverejnených interných dokumentoch.

Kým bola táto politika PA široko odsúdená a štyri krajiny (Kanada, USA, Austrália a Holandsko) na základe nej prerušili všetku priamu pomoc PA, pokiaľ nebude táto politika zrušená, tak PA aj naďalej požaduje (a dostáva) značné sumy zahraničnej humanitárnej pomoci. Samotná PA každoročne na platy teroristom rozhádže stovky miliónov šekelov, čo ich pochopiteľne motivuje.

V roku 2018 schválil Izrael zákon na boj proti tejto politike PA. Podľa neho musí izraelský minister obrany na konci každého roka predložiť vláde bezpečnostnú správu s podrobnosťami o výdavkoch Palestínskej samosprávy na platy a príspevky teroristom z predchádzajúceho roka. Akonáhle vláda túto správu schváli, potom sa z výdavkov na PA v nasledujúcom roku táto suma, rozpočítaná po mesiacoch, odpočíta.

Nový izraelský zákon bol prvýkrát implementovaný vo februári 2019 potom, čo PMW zistili, že PA priznala, že aby zaplatila v roku 2018 mesačnej mzdy väzneným a prepusteným teroristom, utratila minimálne 502 miliónov šekelov.

V reakcii na izraelské rozhodnutie sa Abbás rozhodol dať Palestínsku samosprávu do finančnej krízy spôsobenej tým, že odmietol prijať z Izraela všetky daňové príjmy a to dovtedy, pokiaľ z nich bude Izrael odčítať akúkoľvek sumu. Pretože tieto daňové príjmy predstavujú takmer polovicu rozpočtu PA, malo jeho odmietnutie podstatný vplyv na hospodárstvo PA.

Aby bola táto kríza prekonaná, rozhodla sa PA dočasne o 50% znížiť platy štátnym zamestnancom a pozastaviť vydávanie odporúčaní na lekárske ošetrenie Palestínčanov v izraelských nemocniciach. PA sa tiež pokúsila svoje finančné správy skryť, však PMW ich vyhľadali a zverejnili. V rovnakom čase však PA tiež zdvojnásobila svoj záväzok voči väzneným teroristom a naďalej im platila 100% ich nekrátených „platov“.

Po 7 mesiacoch nakoniec PA kapitulovala a súhlasila s prijatím (Izraelom) krátených príjmov z daní.

Po ďalšej správe PMW ohľadom platieb PA zraneným teroristom a rodinám zabitých teroristov sa na konci decembra 2019 izraelský národný bezpečnostný kabinet rozhodol odpočítať dodatočnú sumu 150 miliónov šekelov. Pretože počet zranených palestínskych teroristov a počet zabitých palestínskych teroristov v roku 2019 vzrástol, možno dôvodne predpokladať, že aj výdavky PA na ne vzrástli.

Podľa štatistík zverejnených PA a izraelskou mimovládnou organizáciou B’tselem bolo v roku 2019 zabitých najmenej 110 palestínskych teroristov. Vzhľadom na rôzne platby PA na ne boli dodatočne vzniknuté náklady najmenej 1,6 milióna šekelov.

Počas prezentácie nového mierového plánu na Blízkom východe nazývaného Dohoda storočia, americký prezident Donald Trump zdôraznil, že PA musí svoju politiku odmeňovania teroristov a vrahov zrušiť:

„Pre zaistenie existencie úspešného palestínskeho štátu žiadame Palestínčanov, aby sa vysporiadali s problémami mierového spolužitia. To zahŕňa prijatie základných zákonov zakotvujúcich ľudské práva; Ochranu pred finančnou a politickou korupciou; Zastavenie zhubných aktivít Hamasu, Islamského džihádu a ďalších nepriateľov mieru; Ukončenie podnecovania nenávisti voči Izraelu a – čo je dôležité – trvale zastaviť finančné odškodňovanie teroristov.“

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europarlament vyzýva na rázny boj proti ruským zásahom, zdôrazňujú to aj pre nadchádzajúce eurovoľby

Ruské zasahovanie odsudzujú aj slovenskí europoslanci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *