Home / SLOVENSKO / Kotleba sa postaví pred súd, dôvodom sú šeky so sumou 1488 eur

Kotleba sa postaví pred súd, dôvodom sú šeky so sumou 1488 eur

29.1.2020 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na stredu 29. januára začiatok hlavného pojednávania s predsedom politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianom Kotlebom. Ten čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1488 eur.

Číslo 14 v sume 1488 podľa orgánov činných v trestnom konaní predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Kotleba už raz pre odovzdávanie šekov čelil obžalobe, Špecializovaný trestný súd ju však odmietol pre procesné chyby, najmä pre porušenie práva na obhajobu.

Súdnemu konaniu čelili v minulosti aj ďalší dvaja poslanci ĽSNS. Stanislav Mizík bol v kauze údajného protižidovského statusu na sociálnej sieti oslobodený, pretože nebolo dokázané, že ho napísal on. Naopak, Milan Mazurek bol právoplatne odsúdený za výroky na adresu Rómov, ktoré povedal v rozhlasovom vysielaní. Z dôvodu odsúdenia prišiel o poslanecký mandát.

Viac k témam: súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Kotleba sa postaví pred súd, dôvodom sú šeky so sumou 1488 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *