Home / POLITIKA / Žaloba bola na Izrael bola príliš dlhá: ICC odkladá debatu na preskúmanie izraelských vojnových zločinov

Žaloba bola na Izrael bola príliš dlhá: ICC odkladá debatu na preskúmanie izraelských vojnových zločinov

Medzinárodný trestný tribunál odložil diskusiu o tom, či má právomoc preverovať izraelské „vojnové zločiny“.

 

Medzinárodný trestný tribunál (ICC) odložil diskusiu o tom, či má právomoc skúmať údajné izraelské „vojnové zločiny“ v oblastiach Judey a Samárie, Gazy a východného Jeruzalema spravovaných Palestínskou samosprávou.

Dôvod oneskorenia je spôsobený procesnou chybou súvisiacou s limitom množstva stránok žaloby, uviedol podľa Haaretz tribunál v utorok.

„Komora súhlasí so žalobcom, že povaha, novosť a zložitosť problému ohľadom právomoci Súdneho dvora v Palestíne vedie k „výnimočným okolnostiam“ , „uvádza sa v rozhodnutí súdu na udelenie výnimky štátneho zástupcu o navýšení limitu povolených stránok.

Hlavná prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová minulý mesiac oznámila, že má v úmysle začať úplné vyšetrovanie údajných izraelských „vojnových zločinov“, ale pred začatím plného vyšetrovania požiadala ICC o upresnenie územia, nad ktorým má mať jurisdikciu kvôli „jedinečnej a vysoko spornej právnej a faktickej otázke Spojenej s touto situáciou“.

Štátna zástupkyňa však dodala, že od sudcov nepožaduje povolenie na začatie vyšetrovania, pretože došlo k žalobe zo strany PA, ktorá sa k súdu pripojila v roku 2015 a od tej doby už podala niekoľko právnych sťažností.

Oznámenie Bensouduové bolo kritizované v Izraeli a aj v krajinách ako Austrália, Holandsko či Maďarsko.

Ešte predtým, ako ICC oznámil odklad debaty ohľadom jurisdikcie, vyzval premiér Benjamin Netanjahu k sankciám proti ICC a vyhlásil, že vyšetrovanie akcií Izraela proti Hamasu z roku 2014 je „totálnym frontálnym útokom“ na demokratické právo na sebaobranu.

 

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pestovanie svedčí Zemi viac: Čísla nepustia, trvalá udržateľnosť si žiada obmedzenie príjmu mäsa

Emisná záťaž spod chvostov dobytka zľudovela ako vyjadrenie prehnaného ekologického alarmizmu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *