Home / POLITIKA / Putinove puto k židom, alebo prečo má ruský prezident Putin slabosť pre Židov a Izrael?

Putinove puto k židom, alebo prečo má ruský prezident Putin slabosť pre Židov a Izrael?

Ako by mohli osobné pocity ruského prezidenta Vladimíra Putina voči Izraelu a Židom v kľúčových otázkach ovplyvniť ruskú politiku?

Ruský prezident Vladimir Putin prichádza tento týždeň do Izraela, aby sa zúčastnil 75. spomienky oslobodenia tábora v Osvienčime, kde za Druhej svetovej vojny zomrelo 1,41 milióna Židov.

Pripomienka je súčasťou Piateho svetového fóra o holokauste (WHF) a je jednou z najväčších akcií v Izraeli, ktoré sa pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Osvienčimu Červenou armádou zúčastní najmenej 36 svetových vodcov.

Akcia je organizovaná štátom Izrael, múzeom holokaustu Yad Vashem a WHF a bude zameraná na explóziu antisemitizmu v západnom svete.

Prvá Putinova návšteva Izraela po ôsmich rokoch bola minulý mesiac spochybnená. Medzi Izraelom a Ruskom vypukla totiž nová mini kríza kvôli zadržaní Izraelčanov na ruskom letisku, kde boli vypočúvaný a bola im prehľadávaná ich batožina.

Zdá sa, že je tento krok odkazom Izraelu ohľadom každoročného blokovania vstupu tisícov Rusov, ktorí tu chcú pricestovať, s odkazom na bezpečnostné dôvody.

Putinov postoj k Izraelu možno najlepšie nazvať ambivalentným.

Na jednej strane umožňuje Izraelu v Sýrii vykonávať vzdušné útoky proti cieľom súvisiacim s Iránom, a to napriek rozmiestneniu raketového štítu S-300, ktorý je navrhnutý tak, aby zostrelil každé lietadlo, s výnimkou izraelského stíhacieho lietadla F35 Adir.

Na druhú stranu sa ruský vodca nebojí ísť do konfrontácie s židovským štátom, ako bola napríklad kríza, ktorá vypukla kvôli údajnému izraelskému zostreleniu ruského prieskumného lietadla IL-20 v severozápadnej Sýrii v septembri 2018.

Ruský vodca vzal neskôr Izrael na milosť – teda po tom, čo od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dostal informácie, ktorými preukázal, že v čase zostrelenia IL-20 už boli izraelské vojnové lietadlá mimo tento priestor a vracali sa do Izraela.

V minulom roku vypukla medzi Izraelom a Ruskom nová mini kríza – potom, čo ruské úrady na moskovskom letisku zatkli 26-ročnú izraelskú turistku Na’ama Issacharovou.

Issacharová bola zadržaná s 9,5 gramami marihuany v batožine, ale poprela, že by o pôvode drogy niečo vedela.

Neskôr bola odsúdená na 7,5 roka väzenia a tam začala národnú kampaň vedená matkou Issacharovej za prepustenie Na’ama.

Yaffe Issacharová dokonca hrozila, že Putinovi fyzicky zablokuje účasť na podujatie v Osvienčime, dokiaľ nezaistí prepustenie jej dcéry, a vyzvala premiéra Netanjahua, aby využil svoj zvláštny vzťah s ruským prezidentom, aby ho presvedčil, a dal jej milosť.

Netanjahu s Putinom o tejto záležitosti hovoril niekoľkokrát, ale len minulý týždeň začal naznačovať, že by mohol mať úspech. Zverejnil na svojich webových stránkach optimistické video ohľadom jeho posledného rozhovoru s Putinom.

Tento víkend ruský denník Kommersant citoval bližšie nešpecifikovaného ruského predstaviteľa, s tým že Putin skutočne uvažuje o prepustení Issacharovej a to napriek tomu, že je podráždený izraelským odmietnutím urobiť to isté s ruským občanom Alexejom Burkovom, ktorý bol Izraelom zatknutý a čaká kvôli počítačovej kriminalite na vydanie do USA .

Otázkou je opäť to, čo Putina poháňa v jeho trochu komplikovanom vzťahu s Izraelom.

Odpoveď na túto otázku možno nájsť v tom, čo sa bývalému šéfovi KGB stalo počas jeho skorej mladosti, keď býval so svojimi rodičmi v malom byte v Petrohrade.

Izraelské médiá už zverejnili niektoré podrobnosti o týchto možná osudových rokoch. Židovská tlačová agentúra (JTA) v roku 2018 uviedla, že sa starší židovský pár v nájomnom dome, kde Putin žil ‚o chlapca staral‘.

JTA nezverejnila žiadne podrobnosti o tejto ‚starostlivosti‘, ale naznačila, že by to mohol byť dôvod, prečo má Putin slabosť pre Židov a Izrael, ako sa tiež ukázalo na tom, že ruský prezident kúpil v Tel Avive byt pre svoju bývalú učiteľku Minu Yuditskayaovou .

Teraz však list Dwash Shabbat, publikujúci židovské náuky okolo skupiny Židov blízkych tiberiadskému rabínovi a kabbalistovi Dovovi Kook, odhalil nové podrobnosti o Putinovom vzťahu s jeho židovskými susedmi.

Dwash Shabbat dostal informácie od ruského hlavného rabína Berela Lazára, šéfa hnutia Chabad v Rusku.

Podľa Dwash Shabbat boli Putinovi rodičia pracovití, ale veľmi chudobní Rusi, ktorí mali sotva dostatok peňazí na uživenie svojho dieťaťa.

Židovský pár bol jediný, kto sa o mladého Putina staral, a to napriek prítomnosti ďalších ruských rodín v budove, ktoré si boli vedomé problematickej situácie v rodine ruského vodcu.

Zakaždým, keď si židovskí susedia všimli, že mladý Putin je doma sám a bez jedla, pripravili mu poriadne jedlo a tiež ho počas šabatu alebo na iné židovské sviatky pozývali k svojmu stolu.

Toto tiež vystavilo mladého Putina židovským rituálom a modlitbám, pretože tento manželský pár bol nábožensky založený.

Susedia dokonca chlapcovi kúpili oblečenie a uistili sa, že nebude bez základných potrieb.

Toto a nie skutočnosť, že sa Putin stará aj o viac ako milión obyvateľov bývalého Sovietskeho zväzu, ktorí teraz žijú v Izraeli, sa zdá byť skutočným dôvodom Putinovej slabosti pre Izrael a Židov.

Zdroj: World Israel News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dobré vzťahy s Ruskom? Najskôr o 50 rokov, vraví expremiér Dzurinda

Podľa bývalého slovenského premiéra to bude trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *