Home / SVET / Video: V Libanone vyšli do ulíc tisíce demonštrantov, nezastrašil ich ani brutálny zákrok polície

Video: V Libanone vyšli do ulíc tisíce demonštrantov, nezastrašil ich ani brutálny zákrok polície

15.12.2019 (Webnoviny.sk) – Tisíce libanonských protivládnych demonštrantov sa v nedeľu opäť vrátili na námestie, kde na nich v noci zo soboty na nedeľu surovo zaútočila libanonská polícia. Použila proti nim obušky, vodné delá, slzný plyn, a tiež strieľala do davu gumenými projektilmi. „Neodídeme!“ skandovali v nedeľu večer demonštranti. „Zatknite nás všetkých,“ znelo jedno z ďalších hesiel, ktoré sa niesli námestím v centre Bejrútu.

Plačeme aj bez slzného plynu,“ odkazoval jeden z transparentov vedeniu krajiny, že demonštrantom je z jej stavu smutno aj bez špeiálnych prostriedkov používaných políciou.

Šokujúca brutalita zásahu

Pri nočnom zásahu polície utrpelo podľa agentúry The Associated Press (AP) zranenia najmenej 130 ľudí, pričom všetci z nich museli byť prevezení do nemocnice. Britský denník The Guardian informoval o šokujúcej brutalite zásahu a popísal scény, ako napríklad desiati policajti surovo mlátia dvoch demonštrantov ležiacich na zemi.

Demonštranti v nedeľu, niekoľko hodín po policajnom zásahu, zaútočili na lokálne sídla dvoch politických strán v menších mestách na severe krajiny a podpálili ich. Aj v Bejrúte sa sobotňajšie demonštrácie ani zo strany protestujúcich neobišli bez výtržností, demonštranti hádzali kamene na policajtov, podpaľovali smetné koše a rozbíjali výklady.

Demonštranti netvoria jednotný tábor

Situácia je navyše komplikovaná tým, že demonštranti netvoria jednotný tábor, a medzi rôznymi časťami fragmentovanej opozície panuje napätie a dochádza aj k útokom. K tým sa uchyľujú hlavne radikálni prívrženci proiránskeho hnutia Hizballáh, ktorým prekážajú prodemokratickí demonštranti azda ešte viac ako politici, ktorí sú pri moci.

K dosiaľ najväčším nepokojom a útokom došlo po tom, čo časť prodemokratického tábora začala vyzývať na normalizáciu vzťahov s Izraelom. To vyprovokovalo stúpencov Hizballáhu, ktorý považuje Izrael za hlavného nepriateľa, k útokom a provokáciám. Podľa niektorých informácií to boli tiež stúpenci Hizballáhu, kto vyprovokoval policajný zásah proti demonštrantom.

Viac k témam: demonštrácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: V Libanone vyšli do ulíc tisíce demonštrantov, nezastrašil ich ani brutálny zákrok polície © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *