Home / EKONOMIKA / Protimonopolný úrad schválil koncentráciu firiem Heneken, Brock Metals a Garda Alloys

Protimonopolný úrad schválil koncentráciu firiem Heneken, Brock Metals a Garda Alloys

5.11.2019 (Webnoviny.sk) – Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej výlučnej kontroly bratislavskej firmy Heneken, s.r.o. nad košickými spoločnosťami Brock Metals, s.r.o. a Garda Alloys, s.r.o. Všetky podnikajú v oblasti metalurgie. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 31. októbra tohto roku. Ako ďalej informuje úrad, medzi aktivitami účastníkov koncentrácie nedochádza k horizontálnemu prekrytiu aktivít, existuje však medzi nimi vertikálny vzťah.

V oblasti predaja neželezných kovov, ktoré slúžia ako jeden zo vstupných produktov pri výrobe zinkových zliatin (zinok, hliník, meď a horčík) je aktívny oznamovateľ a v oblasti výroby a predaja zinkových zliatin sú aktívne nadobúdané spoločnosti,“ konštatuje PMÚ.

Nenaruší účinnú súťaž na trhu

S ohľadom na rozsah činností a trhovú prítomnosť firmy Heneken v rámci veľkoobchodných dodávok neželezných kovov, respektíve trhovú prítomnosť spoločností Brock Metals a Garda Alloys v oblasti predaja zinkových zliatin, nevzbudzuje toto vertikálne prepojenie podľa PMÚ súťažné obavy z hľadiska obmedzenia prístupu k vstupom alebo obmedzenia prístupu k zákazníkom.

Po vyhodnotení získaných podkladov a informácií preto dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.

Suroviny dodáva po celom svete

Spoločnosť Heneken vznikla v roku 2007. Svoj predaj zameriava na neželezné kovy vo forme ingotov ako hliník, horčík, magnézium, zinok, olovo a predzliatiny na báze hliníka. Obchoduje tisícky ton surovín mesačne, ktoré dodáva obchodným partnerom po celom svete. Centrála firmy sa nachádza v Bratislave, pobočky má v Hong Kongu a New Yorku.

Logisticky okrem Bratislavy pôsobí v Rotterdame, Koperi, Brne, Štetíne, Antverpách, Petrohrade a Baltimore. Brock Metals a Garda Alloys podnikajú prostredníctvom výroby a predaja zinkových zliatin vo forme ingotov, zinkových zliatin pre žiarové pozinkovanie vo forme bločkov a tekutého zinku.

Zdroj: Webnoviny.sk – Protimonopolný úrad schválil koncentráciu firiem Heneken, Brock Metals a Garda Alloys © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *