Home / SLOVENSKO / Súd v kauze miliónové zmenky: Vypovedať majú aj podnikateľ Kočner a exsiskár Tóth

Súd v kauze miliónové zmenky: Vypovedať majú aj podnikateľ Kočner a exsiskár Tóth

9.9.2019 (Webnoviny.sk) – V pondelok 9. septembra pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) proces v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur.

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian K. a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R.

POJEDNÁVANIE – JÚL 2019

Pojednávanie sa v pondelok aj v utorok na rozdiel od predošlých koná v priestoroch bratislavského Ústavu na výkon väzby.

Súdu to vzhľadom na bezpečnosť odporučil Zbor väzenskej a justičnej stráže a aj samotný obžalovaný Marian K. podmienil svoju prítomnosť zmenou miesta pojednávania. Na prvých šiestich pojednávacích dňoch koncom júla v priestoroch ŠTS v Pezinku sa nezúčastnil.

Občianskoprávne súdne spory

Podaniu obžaloby v tomto prípade predchádzala séria občianskoprávnych súdnych sporov, v ktorých si vyplatenie zmeniek, údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch, nárokovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana K.

Vyplatiť ich mal ako žalovaný v prvom rade bývalý riaditeľ TV Markíza a bývalý majiteľ spoločnosti Markíza Slovakia Pavol R., a v druhom rade samotná spoločnosť Markíza Slovakia. Pavol R. pred súdom začiatkom februára 2018 priznal podpis štyroch zmeniek s miliónovou hodnotou s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, „nebola by TV Markíza“.

Podľa Pavla R. je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka v Markíze Silvia Volzová, vinou ktorej sa televízia dostala do exekúcie. „Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila,“ uviedol Pavol R. s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia.

Podľa neho hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bola podľa Pavla R. kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tak, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr po splnení stanovených podmienok.

Podmienkami vyplatenia boli predĺženie vysielacej licencie, zvýšenie hodnoty televízie, ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať,“ dodal Pavol R.

Znalecký posudok

Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol R. pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované nikde v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana K., ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek.

Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní pritom spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade zmenky v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Znalecké posudky v tomto prípade predložili aj Marian K. a Pavol R., pravosť zmeniek však podľa Markízy nepreukázali. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa Mariana K. a Pavla R. navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu.

„Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,“ konštatuje Markíza.

Prepisy komunikácie

Pavol R. na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex trvá aj v trestnom konaní. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o ich existencii vedeli. Pavol R. to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo vinou Silvie Volzovej v zlom stave.

O zmenkách tiež nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám. Prokurátor Ján Šanta počas prvých pojednávacích dní v tomto prípade predložil súdu prepisy komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a Štefanom A., ktorý bol v kauze vyčlenený na samostatné konanie, a tiež medzi Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Tieto prepisy požaduje použiť ako dôkaz. Súd však ešte o tom, či a kedy budú čítané, nerozhodol.

Pavol R. stojí pred súdom aj v inej trestnej veci, čelí obžalobe z objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej. Marian K. je tiež obvinený v ďalších kauzách, vrátane vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Viac k témam: Súd zmenky Markízy (M. Kočner P. Rusko), súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd v kauze miliónové zmenky: Vypovedať majú aj podnikateľ Kočner a exsiskár Tóth © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *