Home / SVET / Zrušenie zmluvy o jadrových zbraniach prinúti Rusko konať, do Moskvy pricestoval Trumpov poradca

Zrušenie zmluvy o jadrových zbraniach prinúti Rusko konať, do Moskvy pricestoval Trumpov poradca

MOSKVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton pricestoval v pondelok do Moskvy.

Stalo sa tak po tom, čo Rusko v nedeľu ostro skritizovalo zámer prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od Zmluvy o jadrových zbraniach stredného doletu (INF), ktorú ešte v roku 1987 podpísali vtedajší sovietsky líder Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan.

Trump ako dôvod uviedol, že Rusko zmluvu INF porušuje a vyvíja zbrane, ktoré sú podľa nej zakázané.

Nebezpečnejší svet

Bolton je údajne jedným z hlavných iniciátorov odstúpenia od zmluvy. Počas svojej návštevy Moskvy sa má stretnúť s viacerými vysokopostavenými predstaviteľmi vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Kremeľ v čase jeho príchodu zdôraznil, že takýto krok USA by spravil svet nebezpečnejším, pričom varoval, že podnikne kroky na zachovanie rovnováhy jadrovej moci.

Potrebujeme počuť vysvetlenie americkej strany k tejto téme,“ povedal v tejto súvislosti Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Dodal tiež, že „zrušenie zmluvy núti Rusko podniknúť kroky pre svoju vlastnú bezpečnosť„.

Rusko obvinenia odmieta

Zmluva o jadrových zbraniach stredného doletu zakazuje Spojeným štátom aj Rusku vlastniť, vyrábať a testovať rakety odpaľované zo zeme s doletom od 500 do 5 500 kilometrov.

Nevzťahuje sa na rakety odpaľované z mora. Spojené štáty obviňujú Moskvu z porušovania tejto zmluvy už dlhé roky, Rusko tieto obvinenia odmieta.

Viac k témam: Donald Trump, John Bolton, Vladimir Putin, Zmluva o jadrových zbraniach stredného doletu
Zdroj: Webnoviny.sk – Zrušenie zmluvy o jadrových zbraniach prinúti Rusko konať, do Moskvy pricestoval Trumpov poradca © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *