Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Medzi Zvolenom a Šahami budú opäť premávať osobné vlaky, Érsek verí v lepšiu mobilitu obyvateľov

Medzi Zvolenom a Šahami budú opäť premávať osobné vlaky, Érsek verí v lepšiu mobilitu obyvateľov

ŠAHY 11. októbra (WebNoviny.sk) – Na 74 kilometrov dlhej trati medzi Zvolenom a Šahami budú od januára 2019 opäť jazdiť osobné vlaky. „Po sľuboch prinášame konkrétny výsledok, lebo vďaka železnici obnovíme život v tomto regióne a prispejeme k lepšej mobilite jej obyvateľov,“ uviedol vo štvrtok na brífingu na železničnej stanici v Šahách minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Dodal, že v prvom kroku by malo byť zavedených 20 vlakov. V budúcnosti uvažuje ministerstvo s predĺžením trate až do Budapešti, lebo z maďarskej strany má minister prísľub dobudovania chýbajúceho šesť kilometrov dlhého úseku.

Priebežné vyhodnocovanie

Nové vlaky majú premávať počas pracovných dní zatiaľ na trati Zvolen – Krupina, respektíve Dudince – Šahy. Rozloženie vlakov bude zamerané okrem týchto miest aj na Hontianske Nemce. Vlaky nebudú zastavovať na zastávkach Bzovská Lehôtka, Devičie a Slatina, čím sa umožní rýchlejšie cestovanie.

Ministerstvo dopravy bude cestovanie na tejto trati priebežne vyhodnocovať. „V prípade zvyšujúceho sa záujmu zo strany verejnosti sme pripravení postupne rozsah dopravy rozširovať a zabezpečiť premávku aj počas víkendov,“ doplnil Érsek.

Bude záležať od nastavenia grafikonu a istý čas bude aj ľuďom trvať, kým si na vlakové spojenie zvyknú,“ konštatoval primátor mesta Šahy Štefan Gregor. Dodal, že do Banskej Štiavnice cestuje veľa študentov a aj o smer Zvolen bude záujem.

Aktivita zo strany ľudí

Osobná vlaková doprava na 74 kilometrov dlhej trati Zvolen – Šahy bola zastavená v roku 2003. Dôvodom bol nízky záujem cestujúcich, ktorí železnicu na tomto úseku využívali.

Ako ešte v apríli informovalo ministerstvo dopravy, zavedením bezplatnej železničnej dopravy na Slovensku v roku 2014 záujem o cestovanie vlakmi na tomto úseku narástol. Obyvatelia dotknutých obcí vyvinuli viacero aktivít na znovuobnovenie cestovania vlakom vo svojom regióne.

Viac k témam: Arpád Érsek, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, vlaky, Železnice Slovenskej republiky, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzi Zvolenom a Šahami budú opäť premávať osobné vlaky, Érsek verí v lepšiu mobilitu obyvateľov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *