Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Zdravotná starostlivosť v regiónoch sa môže zlepšiť, ministerstvo vyhlásilo výzvu

Zdravotná starostlivosť v regiónoch sa môže zlepšiť, ministerstvo vyhlásilo výzvu

BRATISLAVA 9. októbra (WebNoviny.sk) – Ministerstvo zdravotníctva pokračuje v zlepšovaní dostupnosti zdravotnej starostlivosti v regiónoch. Otvára druhú etapu implementácie opatrenia na budovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti vyhlásením výzvy na predkladanie projektových zámerov. MZ o tom informovalo v tlačovej správe.

Výzva je určená najmä pre okresné mestá a obce v ich blízkosti. Opatrenie je spolufinancované z eurofondov a jeho cieľom je sprístupniť zdravotnú starostlivosť pre ľudí z oblastí, kde bolo jej poskytovanie roztrúsené po okolí a pacienti tak za ňou museli dochádzať.

Centrá poskytnú kvalitnú starostlivosť

Objem finančných prostriedkov vyčlenených na vyhlásenú výzvu je 28,37 mil. eur, pričom maximálna výška príspevku na jeden projekt je 900-tisíc eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Prijímatelia budú participovať 5 % z celkových oprávnených výdavkov. Príspevok zo štátneho rozpočtu bude 10 % z výdavkov.

Centrá budú na jednom mieste združovať všeobecných lekárov, pediatrov a špecialistov, čím sa vytvoria podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti na kvalitatívne vyššej úrovni,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Podľa nej môžu projektové zámery predkladať obce alebo vyššie územné celky v spolupráci s poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Výberový proces

Projektové zámery je možné predkladať do 19. decembra tohto roku, kedy bude výzva uzavretá. Výzva je realizovaná v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, v ktorom MZ vystupuje ako sprostredkovateľský orgán a poskytovateľ nenávratného finančného príspevku.

Predkladatelia sa zapoja do dvojkolového výberového procesu. Prvé kolo tvorí výzva na predkladanie projektových zámerov, druhým je výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Dvojkolový proces minimalizuje administratívnu náročnosť a personálne ako aj finančné výdavky spojené s vypracovaním projektovej a technickej dokumentácie.

Viac k témam: Andrea Kalavská, centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti, Ministerstvo zdravotníctva SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Zdravotná starostlivosť v regiónoch sa môže zlepšiť, ministerstvo vyhlásilo výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *