Home / EKONOMIKA / Prezident Kiska diskutoval v Južnej Kórei o investíciách, navštívi aj Samsung a Kia Motors

Prezident Kiska diskutoval v Južnej Kórei o investíciách, navštívi aj Samsung a Kia Motors

BRATISLAVA 10. apríla (WebNoviny.sk) – Možno si to ani neuvedomujeme, ale Južná Kórea je pre nás nesmierne dôležitý partner – viac ako päťdesiat percent investícií z mimoeurópskych krajín prišlo práve z Južnej Kórey.

Bolo investovaných viac ako dva a pol miliardy eur a viac ako sto spoločností vytvorilo tisíce pracovných miest. Počas vôbec prvej návštevy prezidenta SR v Južnej Kórei to uviedol prezident Andrej Kiska. Slovensko je podľa neho Soulom vnímané ako veľmi úspešná krajina.

„Pred päťdesiatimi rokmi bola Južná Kórea jednou z najchudobnejších krajín sveta. Dnes patrí medzi jedenásť najvyspelejších ekonomík sveta. Diskutovali sme o tom, ako sa to dá dosiahnuť. Myslím si, že nikoho neprekvapím s tým, že tie odpovede sú jasné. Je to investícia do vzdelania, do mladých ľudí, do inovácií,“ uviedla hlava štátu počas svojej návštevy. Informuje o tom stránka prezidenta.

Záujem o investovanie na Slovensku

Kiska počas svojej návštevy rokoval s prezidentom Mun Če-inom, na ktorého pozvanie sa návšteva koná. „Dotkli sme sa aj vzťahu Severnej a Južnej Kórey. Obaja sme sa zhodli na tom, že dialóg je nesmierne potrebný a prospešný. Nie zastrašovanie, ale dialóg a nachádzanie mierových riešení,“ vyjadril sa prezident. Kiska navštívil aj spoločnosť Samsung, ktorá má fabriku aj na Slovensku.

Odporúčame:
Prezident Kiska odcestuje na návštevu Južnej Kórei

„Ja som vyjadril veľký záujem o to, aby Samsung naďalej investoval v našej krajine, ale aby sa viacej investovalo aj z pohľadu výskumu. Aby sa do našej krajiny prinášali projekty, ktoré prinášajú väčšiu pridanú hodnotu. V tejto budove sme videli budúcnosť sveta, ako bude vyzerať o desať rokov. Ako budú monitorované naše domácnosti, ako bude monitorované naše zdravie, ako sa bude žiť a som rád, že Samsung je v našej krajine,“ dodal Kiska.

Prvá návšteva prezidenta v ázijskej krajine

Prezident Andrej Kiska je od 9. do 11. apríla na oficiálnej návšteve Kórejskej republiky. Ide o vôbec prvú oficiálnu návštevu slovenskej hlavy štátu v tejto ázijskej krajine.

Okrem Samsungu má prezident na programe aj stretnutia zo zástupcami Kia Motors, rokovanie s predstaviteľmi Kórejskej asociácie pre medzinárodný obchod a návštevu inovačného centra Pangyo Tech Valley. Prezidenta na ceste sprevádza štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec a skupina slovenských podnikateľov. V delegácii je aj predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík.

Viac k témam: Andrej Kiska, Južná Kórea, Samsung
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Kiska diskutoval v Južnej Kórei o investíciách, navštívi aj Samsung a Kia Motors © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *