Home / SLOVENSKO / Detský čin píše 24. ročník, umožnime projektu, aby pokračoval a rozvíjal sa

Detský čin píše 24. ročník, umožnime projektu, aby pokračoval a rozvíjal sa

9.10.2024 (SITA.sk) – Deti sa učia cez reálne príbehy iných detí ako pomôcť ľudom i prírode. Taký je cieľ celoslovenského projektu Detský čin roka, ktorý píše už svoj 24. ročník. Deti sa v ňom učia porozumieť realite cez skúsenosti ich rovesníkov.

O titul Detský čin roka 2024 sa uchádza 40 príbehov, ktoré nominovala odborná porota. Hlasovať za ne môžu dospelí i deti do konca novembra v ôsmich kategóriách – záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad, Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký Čin a dobrý čin na nete.

Do projektu sa tento rok zapojilo 87 škôl a dobré skutky vykonalo 1395 detí či už jednotlivo, alebo ako kolektívy.

Deti, ktorých dobré skutky získajú najväčšiu podporu detskej poroty, budú ocenené na slávnostnom vyhodnotení projektu 10. decembra.

Jedným z partnerov projektu je aj nezisková organizácia ĽUDIA ĽUĎOM, verejnosť môže hlasovať za príbehy o Cenu ludialudom.sk priamo na webe detskycin.ludialudom.sk/

Jeden skutok za všetky kategórie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk. Hlasovať sa dá do 30. novembra.

Projekt Detský čin roka motivuje konať dobré skutky a pomáha deťom zorientovať sa v hodnotách. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti svojich rovesníkov. Vďaka skutočným príbehom majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť má rôzne podoby.

Za Detským činom roka stoja dve ženy – štatutárka o.z. Detský čin roka, Saša Broadhurst-Petrovická a Magda Fábryová, ktoré sa projektu venujú vo voľnom čase popri zamestnaní. Neľutujú, stále v tom vidia zmysel, zámer rozvíjajú a hovoria, že komunikovať s deťmi a približovať im hodnoty je extrémne dôležité. Založili aj výzvu na darcovskom portáli ludialudom.sk. pre pokračovanie projektu potrebujú vyzbierať 7000 eur.

Podporme projekt, aby pokračoval, rozvíjal sa a písal už svoj 25. ročník.

PRIEBEH PROJEKTU

V prvej etape projektu občianske združenie Detský čin roka motivovalo deti k robeniu dobrých skutkov a vyzvalo deti i verejnosť k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch detí. Písali deti, učitelia, rodičia i neznámi ľudia, ktorým deti pomohli. Počas leta výberová komisia vybrala 40 nominovaných skutkov v ôsmich kategóriách.

ČÍTANIE PRÍBEHOV NA ŠKOLÁCH

V týchto dňoch začína druhá etapa projektu. Organizátori projektu zaslali začiatkom októbra online pedagogický materiál s vybranými skutkami do 2200 základných škôl a školských úradov.

Učitelia s deťmi čítajú príbehy na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka, náboženskej výchovy či v školskom klube. Spoločne sa rozprávajú s deťmi o príbehoch a hodnotách, ktoré detské skutky prinášajú.

V roku 2024 sú príbehy k dispozícii aj v online forme. Príbehy načítali Katarína Brychtová a Ludwig Bagin a sú dostupné na webstránke www.detskycin.sk

DETSKÁ POROTA

Každé dieťa má právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii, čo je podľa pedagógov mimoriadne zaujímavá skúsenosť pre deti. Uvedomujú si rozdiely vo výbere príbehov, učia sa chápať rozdielnosť vo vnímaní, snažia sa navzájom o príbehoch hovoriť. Rovnako právo individuálneho hlasu dáva každému dieťaťu možnosť si uvedomiť vlastnú jedinečnú hodnotu a akceptáciu zo strany ako kolektívu, tak i celej spoločnosti. Práve Detská porota rozhodne o tom, ktorých osem skutkov získa ocenenie Detský čin roka 2024. Deti, ktorých dobré skutky získajú najväčšiu podporu detskej poroty, budú ocenené na slávnostnom vyhodnotení projektu v decembri 2024.

Informačný servis

Viac k témam: Detský čin roka
Zdroj: SITA.sk – Detský čin píše 24. ročník, umožnime projektu, aby pokračoval a rozvíjal sa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kažimír považuje jeho stíhanie za politický proces. Súd bol povinný zastaviť konanie, zdôraznil advokát

Ten na súd podal návrh na zastavenie stíhania Kažimíra pre premlčanie. Sudca Cisárik však povedal, že v aktuálnom štádiu konania o návrhu nebude rozhodovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *