Home / SVET / Vláda kopíruje Orbána, ale na Slovensku to nemá silný účinok, skonštatoval Šimečka na konferencii GLOBSEC

Vláda kopíruje Orbána, ale na Slovensku to nemá silný účinok, skonštatoval Šimečka na konferencii GLOBSEC

30.8.2024 (SITA.sk) – Autoritárski a takto orientovaní lídri sa od seba navzájom učia a je to aj na Slovensku. Počas bezpečnostnej konferencie Globsec v Prahe to skonštatoval podpredseda slovenského parlamentu Michal Šimečka a poukázal na to, ako členovia vládnej koalície kopírujú legislatívu a rétoriku maďarského premiéra Viktora Orbána, napríklad v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Predseda opozičného hnutia Progresívne Slovensko však vníma za pozitívne a verí, že na Slovensku, toto kopírovanie nemá takú silu ako originál.

Nie je to také silné, keď je to len neoriginálne skopírované do nášho slovenského kontextu,“ vyjadril sa Šimečka s tým, že vláda to používa, no v krajine to tak nerezonuje.

Slepé kopírovanie metód z autoritárskych krajín nemusí byť úspešné, pretože to, čo vidím v našej krajine, nie je také úspešné ako originál. A to preto, že ak nemáte vlastnú myšlienku, vlastnú víziu, nech už je akákoľvek, akokoľvek pomýlená, nebezpečná, ale ak nie je vaša vlastná, ak nie je spojená s históriou krajiny, životom ľudí… nefunguje to tak dobre, ak len kopírujete niečo z iného kontextu,“ vyjadril sa.

Odpovedajúc na otázku o tom, aké nebezpečenstvá vidí v spolupráci autoritárskych lídrov, Šimečka poukázal na to, že spolupráca slovenského premiéra Roberta Fica s Orbánom ich napríklad z hľadiska Európskej únie izoluje, keď ide o rozhodovanie. Slovákom pritom podľa neho záleží na tom, aby neboli izolovaní.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), GLOBSEC, Maďarský premiér, Predseda Progresívneho Slovenska, Premiér Slovenskej republiky, vládna koalícia
Zdroj: SITA.sk – Vláda kopíruje Orbána, ale na Slovensku to nemá silný účinok, skonštatoval Šimečka na konferencii GLOBSEC © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina by mohla vstúpiť do Európskej únie do roku 2030, podľa Kataríny Mathernovej je to reálny cieľ

Pri vstupe nejakej krajiny do EÚ nejde len o technický proces rokovaní, ale tiež o samotnú ratifikáciu všetkými členskými štátmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *