Home / SVET / Vládna reformná strana vybrala nástupcu premiérky Kaje Kallas

Vládna reformná strana vybrala nástupcu premiérky Kaje Kallas

29.6.2024 (SITA.sk) – Vládna Estónska reformná strana si vybrala ministra pre klímu Kristena Michala za nástupcu Kaje Kallas na poste premiéra. Jednomyseľné rozhodnutie o nominácii padlo na stretnutí vedenia strany, ktoré sa uskutočnilo za zatvorenými dverami dva dni po tom, čo lídri Európskej únie podporili Kallas na poste šéfky diplomacie eurobloku.

Kallas navrhla na 14. júla mimoriadne stretnutie strany, na ktorom si zvolia nového predsedu. Očakáva sa, že Michal bude predsedom strany, keďže jeho hlavný rival, minister obrany Hanno Pevkur v piatok z toho súboja odstúpil. Michalovu nomináciu na premiéra musí potom schváliť prezident Alar Karis a parlament, v ktorom má vládna koalícia pohodlnú väčšinu.

Štyridsaťosemročný Michal je minister pre klímu od apríla minulého roka. Po stretnutí strany sľúbil, že kľúčovým záujmom jeho kabinetu bude národná bezpečnosť. Povedal tiež, že ako premiér zlepší hospodársku konkurencieschopnosť krajiny a naznačil, že súčasný štvorročný vládny program, na ktorom sa koalícia už dohodla, bude pod jeho vedením pravdepodobne revidovaný.

Viac k témam: Estónska premiérka, Estónsky premiér, Estónsky prezident
Zdroj: SITA.sk – Vládna reformná strana vybrala nástupcu premiérky Kaje Kallas © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najvyšší súd rozhodol o imunite pre bývalých prezidentov USA, má na ňu nárok aj Donald Trump

Súd tak predlžuje odklad vo washingtonskom trestnom konaní proti Donaldovi Trumpovi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *